Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jeff Koons a transformat colecţia de arme a lui Sean Penn în operă de artă

actorul_sean_penn_la_dreamforce_conference_noiembrie_2013_san_francisco_california.jpg

Actorul Sean Penn la Dreamforce Conference, noiembrie 2013, San Francisco, California.
Actorul Sean Penn la Dreamforce Conference, noiembrie 2013, San Francisco, California.
Sursa imaginii: 
Justin Sullivan, Getty Images, AFP

Artistul american Jeff Koons a transformat  întregul arsenal deţinut de actorul Sean Penn într-o statuetă din bronz. Armele au fost vândute la licitaţie în profitul unei asociaţii caritative din Haiti. Ele au fost topite şi refolosite de artistul contemporan.

Artistul controversat Jeff Koons – ce este cunoscut pentru înclinaţiile avute spre kitsch, a finalizat o lucrare în care s-a implicat mai bine de 6 ani.

Cu ajutorul a 62 de arme ce i-au aparţinut actorului premiat de două ori cu Oscar – Sean Penn, artistul a creat o figurină din bronz.

În mod normal ea este concepută din lemn iar figurina reprezintă o statuetă ce era odinioară răspândită în Papua Noua Guinee. La origini, figurina era folosită în ritualurile de înmormântare iar ulterior în diverse alte ceremonii.

Proiectul a demarat în 2014 – moment în care actorul deţinea o impresionantă colecţie de arme. Actriţa Charlize Théron, l-a convins să se departă de ele.

Jeff Koons povesteşte pe Instagram că actorul l-a căutat pentru a-l întreba dacă este interesat să creeze o operă de artă utilizând aceste arme.

Artistul a răspuns pozitiv iar actorul a scos la licitaţie întreaga sa colecţie. A atenţionat însă că toate armele îi revin lui Jeff Koons iar fondurile încasate au mers la o asociaţie caritativă din Haiti.

Armele au fost vândute cu 1,4 milioane de euro unui jurnalist de televiziune american.