Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Netanyahu cere formarea unui guvern de urgenţă

premierul_benjamin_netanyahu_anunta_inchiderea_imediata_a_unitatilor_de_invatamant_din_israel_si_cere_formarea_unui_guvern_de_urgenta_pentru_a_limita_propagarea_coronavirusului.jpg

Premierul Benjamin Netanyahu anunta închiderea imediata a unitatilor de învatamânt din Israel si cere formarea unui guvern de urgenta pentru a limita propagarea coronavirusului
Premierul Benjamin Netanyahu anunta închiderea imediata a unitatilor de învatamânt din Israel si cere formarea unui guvern de urgenta pentru a limita propagarea coronavirusului
Image source: 
Sebastian Scheiner, AFP

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lansat joi seară un apel pentru formarea «imediată» a unui «guvern de urgenţă de uniune naţională» pentru a limita propagarea pandemiei de coronavirus. Premierul anunţă închiderea şcolilor şi a universităţilor. Rivalul său, Benny Gantz a acceptat să discute despre crearea unui guvern de urgenţă.

Ministerul Sănătăţii anunţă 109 cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus în Israel unde 32.000 de oameni sunt în carantină.

Rezultatele definitive ale alegerilor legislative indică un lejer avans pentru Likud – partidul premierului Benjamin Netanyahu. Acesta nu a obţinut însă 61 de fotolii  în Knesset, necesare pentru formarea guvernului.

Principalul rival, Benny Gantz,  şeful partidului de centru intitulat Albastru-Alb, încerca la rândul său să formeze o coaliţie guvernamentală, fără succes însă.

Într-o intervenţie televizată, Benjamin Netanyahu a declarat că este necesară formarea unui guvern “pentru a fi salvate vieţile numeroşilor cetăţeni”.

“Lansez apelul pentru a forma un guvern de urgenţă, pentru o perioadă limitată, din această seara”, a declarat Netanyahu. “Să renunţăm la latura politică, revenim la ea mai târziu”, a insistat premierul.

Benyy Gantz a acceptat să discute despre formarea unui guvern de urgenţă “care să cuprindă reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor”.

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, trebuie să numească, înainte de 17 martie,  unul din cei responsabili pentru a forma guvernul. El a precizat că este deschis pentru negocieri.

Benjamin Netanyahu a anunţat şi închiderea imediată a şcolilor şi univerităţilor din Israel şi a interzis reuniunile cu peste 100 de persoane.

Străinii nu mai pot intra în Israel, cu excepţia celor care dovedesc că pot rămâne în carantină, timp de 2 săptămâni.