Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franţa: măsurile economice anunţate de guvern

eco.jpg

In departamentul Oise, unul din focarele de coronavirus din Franta, activitatea economicà este la ralenti.
In departamentul Oise, unul din focarele de coronavirus din Franta, activitatea economicà este la ralenti.
Image source: 
Martin BUREAU / AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat joi seara în cursul unei intervenţii radiotelvizate o serie de măsuri drastice pentru a limita propagarea epidemiei de coronavirus. Seful statului a profitat de ocazie şi pentru a lansa o mobilizare generală în favoarea economiei.

„Nu vom adăuga crizei sanitare o criză economică” a fost mesajul transmis de Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei are un singur obiectiv: menţinerea locurilor de muncă în ciuda gravei crize provocate de coronavirus.

In următoarele zile se vor da detalii despre mecanismul excepţional care va instaura şomajul tehnic de o manieră masivă„Statul va plăti salariile angajaţiilor nevoiţi să rămână acasă” a promis Macron. Murielle Pénicaud, ministra Muncii, a precizat vineri dimineaţa că „100% din şomajul tehnic va fi preluat, plătit de stat, inclusiv sumele care depăşesc salariul minim pe economie. Trebuie ca toţi salariaţii din sectorul privat care sunt într-un sector în pericol, să îşi poată păstra salariul şi contractul de muncă. Somajul tehnici nu înseamnă şomaj, contractul este doar suspendat. Firma va fi rambursată de stat” a spus oficiala de la Paris. Până joi, serviciile din ministerul Muncii primiseră cereri de activitate parţială de la peste 3.600 de firme diferite. Tot în idea de a proteja societăţile dar şi pe lucrătorii independenţi, şeful statului a spus că plăţile cotizaţiilor patronale şi a impozitelor de pe luna martie vor putea fi amânate fără nicio explicaţie din partea celor care le datorează. In fine, societăţile sunt incitate de preşedinte să recurgă masiv la munca de la domiciliul salariaţilor, evident pentru cei care pot efectua acest lucru. Intr-adevăr, în contextul închiderii şcolilor şi a creşelor, favorizarea muncii de la distanţă devine o miză crucială pentru a nu încetini şi mai mult economia. De notat că în Franţa, „în caz de urgenţă” – cum este acum – munca la domiciliu poate fi impusăde firmă iar salariatul nu poate refuza acest lucru.

Serviciile ministerului Muncii au estimat că „aproximativ un salariat din trei poate lucra de acasă”. Le revine acum diverselor firme să instaureze cât de rapid acest sistem. In sânul France Médias Monde, firma din care face parte RFI, reuniunile pe această temă a muncii de la distanţă, de acasă, au durat vineri toată ziua pentru a stabili déjà cine dintre salariaţi – şi în particular jurnalişti - poate lucra de acasă începând de luni, ziua de când se închid şcolile pentru o perioadă nedeterminată dar cel mai probabil 2-3 săptămâni. Se facilitează astfel munca la domiciliu pentru părinţii care au copii sub 16 ani.

Măsurile economice anunţate de guvernul francez pentru a face faţă crizei coronavirus „vor costa zeci de miliarde de euro” a indicat Bruno Le Maire. Ministrul Economiei şi Finanţelor mai spune că „vom face totul şi chiar mai mult decât e nevoie pentru a ne susţine economia şi întreprinderile”. Le Maire a mai precizat că „statul va garanta trezoreriile firmelor până la 90%” contra 40 de procente până acum. Cu alte cuvinte, băncile nu vor avea motive să nu acorde împrumuturi. In fine, oficialul de la Paris a profitat de intervenţia sa de vienri pentru a denunţadecizia preşedintelui american Donald Trump de a închide frontierele europenilor, cu excepţia britanicilor. „Este o aberaţie sanitară” a declarat Bruno Le Maire.

Coronavirus Franţa: măsurile economice anunţate de guvern