Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Ce se întâmplă în Franţa când se închid şcolile?

ecole.jpg

Cresele, gràdinitele, scolile, liceele si universitàtile din Franta vor fi închise cel putin 2 sàptàmâni
Cresele, gràdinitele, scolile, liceele si universitàtile din Franta vor fi închise cel putin 2 sàptàmâni
Image source: 
REUTERS/Eric Gaillard

Din cauza epidemiei de coronavirus, autorităţile franceze au decis ca de luni încolo să închidă toate creşele, grădiniţele, şcolile şi universităţile din ţară. Măsura a fost luată pentru o perioadă nedeterminată dar ministrul Sănătăţii a precizat că ea va dura cel puţin două săptămâni.

In Franţa există circa 12 milioane de elevi şcolarizaţi de la grădiniţă până la liceu. In cele 180 de instituţii de învăţământ superior, din care 74 sunt universităţi, mai sunt înscrişi circa 1,6 milioane de studenţi.

Pentru aceştia din urmă ministerul Invăţământului superior promite că va asigura „o continuitate pedagogică pentru a permite funcţionarea învăţământului în condiţii excepţionale. De o săptămână déjà „instituţiile recurg tot mai des la spaţiile digitale de pe internet pentru a pune la dispoziţia studenţilor cursuri dematerializate”.

Ce se întâmplă însă cu cei mai mici, cu elevii francezi? Ministerul Educaţiei naţionale are déjà de un deceniu la dispoziţie resursele Centrului naţional de predare la distanţă care cuprinde printre altele şi un capitol intitulat „Clasa mea acasă” împărţit în două sub-capitole.

In primul se găsesc exerciţii pentru toată lumea - de la grădiniţă la clasa a 12-a – bazate pe programele şcolare. In fiecare zi, elevii pot astfel să-şi revizuiască lecțile care le-au fost déjà predate în clasă.

Un al doilea sub-capitol se intitulează „Clasa virtuală” graţie căruia profesorii pot preda cursuri prin videeconferinţă. Conexiunile sunt posibile prin calculatoare, tablete sau telefoane inteligente. Circa 3-4 ore de activităţi în diverse materii sunt propuse zilnic elevilor.

Potrivit ministerului de resort, platforma „Clasa mea acasă” poate suporta 15 milioane de conexiuni simultane. Până de curând, sistemul era utilizat déjà de câteva săptămâni de circa 2.000 de elevi din liceele franceze aflate în Asia, mai ales în China.

Un alt instrument la dispoziţia elevilor – inclusiv ai subsemnatului – se numeşte ENT – Espaces numériques de travail / Spaţii digitale de lucru. E vorba de un sistem intranet, specific fiecărei şcoli sau liceu, prin intermediul căruia elevii şi profesorii pot comunica cursuri, exerciţii sau simple mesaje.

Pentru cei care nu dispun de calculatoare la domiciliu – circa 5% din elevii francezi, spune ministrul Educaţiei Jean-Michel Blanquer – profesorii le vor putea imprima cursurile pe care apoi copii vor putea veni să le recupereze din şcoli, instituţii care nu vor fi deci închise complet pentru ca profesorii să poată veni acolo din când în când.

„Fiecare profesor va putea decide ce instrumente va utiliza. Idea este de alterna autonomia – adică exerciţiile – cu treaba în comun, adică în clasă virtuală” spune ministerul Educaţiei.

Evident că acest întreg sistem complex nu poate fi decât unul provizoriu şi se bazează pe bunăvoinţa elevilor, a părinţilor şi a profesorilor. Aceştia din urmă nu-şi vor putea forţa elevii nici să-şi facă exerciţiile, nici să asiste la „clasa virtuală”.

Cât va dura această situaţie, cât timp vor sta închise creşele, grădiniţele, şcolile şi universităţile? Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii spune că „cel puţin două săptămâni”. Colegul lui de la Educaţie e mai puţin optimist. Jean-Michel Blanquer a afirmat că această situaţie va dura „cel puţin până la vacanţa de primăvară” care începe peste trei săptămâni.

Coronavirus: Ce se întâmplă în Franţa când se închid şcolile?