Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria intră în al zecelea an de război…

siria.jpg

Soldat pro-guvernamental fotografiat în februarie 2016 în nordul Siriei
Soldat pro-guvernamental fotografiat în februarie 2016 în nordul Siriei
Sursa imaginii: 
STRINGER / AFP

Pe data de 15 martie Siria a intrat în cel de-al zecilea an de răboi, cu un bilanţ dramatic: probabil în jur de 500 000 de morţi, milioane de refugiaţi, numeroase oraşe distruse şi regiuni devastate şi nici o perspectivă de reconstrucţie la orizont. Războiul civil din Siria a devenit unui regional, cu numeroase ramificaţii internaţionale.

Ceea ce începuse ca o revoltă împotriva unui dictator şi ca o revoluţie în numele libertăţii a devenit treptat haos şi infern în Siria, cu reverberaţii în ţările vecine şi în Europa. Astăzi este limpede că regimul reprezentat de Bachar al-Assad a ieşit victorios, ajutat de Rusia şi de Iran. Ultimul bastion al revoltei, dar şi al jihidismului care s-a grefat pe acest război, este regiunea Idlib.

Comentatorii avizaţi spun că rebelii, ajutaţi de Turcia, nu vor reuşi multă vreme să conserve acest spaţiu ca un loc de refugiu, în ciuda faptului că numeroase organizaţii umanitare trag semnale de alarmă în legătură cu dezastrul umanitar de la Idlib. In prezent, compasiunea europenilor faţă de refugiaţii sirieni nu mai este aceeaşi ca în 2015. Turcia este acuzată că îi trimite pe refugiaţi spre frontierele europene pentru a destabiliza Uniunea Europeană. Recep Tayyip Erdogan şantajează în mod evident Europa prin presiunea migratorie.

Marţi 17 martie, cancelara germană Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron sunt aşteptaţi la Istanbul pentru a discuta despre un nou acord cu Turcia în privinţa refugiaţilor şi a migranţilor. Nu este exclus, se afirmă din unele surse, ca şi premierul britanic Boris Johnson să efectueze deplasarea. Europenii ajută financiar Turcia pentru ca refugiaţii sirieni, în număr de aproximativ patru milioane, să rămînă pe teritorul ei, dar Erdogan doreşte mai mult, printre altele liberul acces al turcilor în spaţiul Schengen.

Presa din Grecia nu ezită să califice drept „tentativă de invazie” decizia lui Erdogan de a le permite refugiaţilor să ia cu asalt frontiera greacă. In ce-l priveşte pe preşedintele rus Vladimir Putin, el îi reproşează lui Erdogan că sprijină de nouă ani cele mai radicale mişcări islamiste şi jihadiste care luptă împotriva lui Bachar al-Assad. Cine transportă scorpioni în buzunar riscă să fie într-o zi muşcat de ei, pare să-i fi spus Putin lui Erdogan la una din întîlnirile lor, cu aluzie la jihadiştii masaţi în regiunea Idlib.