Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul reproşează Americii că nu poate combate coronavirusul din cauza sancţiunilor

iran.jpeg

Manifestaţie la Washington, pe 11 martie, împotriva menţinerii sancţiunilor americane în context de epidemie.
Manifestaţie la Washington, pe 11 martie, împotriva menţinerii sancţiunilor americane în context de epidemie.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Barria

Iranul este, după China şi Italia, una dintre ţările cele mai afectate de epidemia de coronavirus. Autorităţile de la Teheran au cerut populaţiei să intre într-un regim de carantină, dar în acelaşi timp cer comunităţii internaţionale să ridice "sancţiunile care afectează sănătatea populaţiei".

Probabil că la această oră numărul persoanelor contaminate în Iran a trecut de 12 000 iar numărul morţilor se apropie de 600. Spitalele din Iran, afirmă autorităţile, duc lipsă de măşti de oxigen, de instalaţii respiratorii, de termometre, de teste pentru diagnosticare, de mănuşi chirugicale…

Faptul că Iranul nu are acces la piaţa mondială a medicamentelor şi a echipamentelor medicale penalizează populaţia, a arătat ministrul iranian al afacerilor externe, Javad Zarif. „Virusul nu recurge la discriminări, nici umanitatea nu ar trebui să o facă” a spus, printre altele demnitarul iranian. Javad Zarif a solicitat ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Teheranul, într-un mesaj adresat lui Antonio Gutteres, secretarul general ONU, desemnează sancţiunile decretate de Statele Unite împotriva Iranului drept „principalul obstacol împotriva epidemiei”.

Unele reproşuri ale Iranului au fost considerate de către europeni drept întemeiate, motiv pentru care Franţa, Germania şi Marea Britanie au anunţat, pe 2 martie, un ajutor în favoarea Iranului, sub formă de material medical, plus un ajutor financiar care va trece prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În contextul actualei crize sanitare s-ar putea ca europenii să încerce o activare a unui mecanism economic şi comercial creat de ei anul trecut destinat să menţină schimburile cu Iranul în ciuda sancţiunilor americane. Europenii, spre deosebire de Donald Trump, doresc să salveze acordul nuclear cu Iranul, acord din care liderul de la Casa Albă s-a retras în 2018.

Într-un raport publicat în octombrie anul trecut, organizaţia Human Rights Watch constată că sancţiunile au un „impact negativ asupra nevoilor umanitare şi asupra dreptului la sănătate a milioane de ianeni.” În principiu, sancţiunile americane prevăd şi unele excepţii, Iranul are voie să cumpere medicamente, aparatură medicală, hrană şi produse agricole, dar formalităţile sunt atît de dificile încît de fapt sistemul nu funcţionează.