Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Municipale Franța: Absenteism record, ecologiștii conduc la Lyon, Bordeaux și Strasbourg

municipale_franta-_participare_slaba_bune_rezultate_pentru_stanga_si_ecologisti.jpg

Municipale Franta- participare slaba, bune rezultate pentru stanga si ecologisti.
Municipale Franta- participare slaba, bune rezultate pentru stanga si ecologisti.
Image source: 
Frédérick Florin, AFP

Francezii s-au deplasat la urne duminică pentru a-și alege primarii în ciuda pandemiei de coronavirus. Rata de absenteism a fost de 56%, cu aproape 20% mai ridicată decât în 2014.

În Paris, primărița Anne Hidalgo a fost realeasă cu aproximativ 30% din voturi - conform primelor estimări realizate de Ipsos. Rivala sa, republicana Rachida Dati a obținut doar 22%. Ea a fost ministru al Justiței în mandatul lui Nicolas Sarkozy. 

În discursul său, Anne Hidalgo a facut un apel la unitate «pentru ca parizienii să poată înfrunta împreună crizele care se anunță». În fața pandemiei de coronavirus, Anne Hidalgo promite că va ramâne mobilizată împreună cu întreaga echipă amintind că ”Parisul a stiut mereu, în momentele cele mai difficile, să se adune pentru face față crizei împreună”.

 

Trei ministri au câștigat mandate de primari încă din primul tur: Gérald Darmanin - ministrul Conturilor Publice, cel al Culturii - Franck Riester - testat pozitiv cu coronavirus și Sébastien Lecornu - ministrul Colectivităților Teritoriale. Ei au obținut între 58% și 66% din voturi. 

Franck Riester și-a întrerupt de altfel campania electorală dupa ce a fost testat pozitiv, dar, iata chiar și asa a reușit să obțină 58% din voturi și a obținut primăria din Coulommiers (Seine-et-Marne) încă din primul tur.

 

Prins între protestele Gilets jaunes/ Vestele galbene, grevele declanșate pe fondul reformei pensiilor iar acum problema coronavirusului, premierul Edouard Philippe a reușit să caștige primăria Havre - acolo unde el a mai fost primar între 2010 și 2017. Dar nu a reușit să obțină destule voturi pentru a nu mai fi necesar și al doilea tur. S-a distanțat de principalul rival cu 10 puncte în plus -Edouard Philippe a obținut 43% din voturi, conform primelor estimări. 

În timpul săptămânii a fost premier iar în week-end și-a derulat campania electorală, una deloc ușoară -ultima reuniune publică, de susținere a premierului la primăria Havre a fost anulată din cauza crizei declanșate de coronavirus. 

 

Chiar și cu acest record de absenteism, pentru premierul Edouard Philippe «scrutinul s-a derulat perfect iar măsurile sanitare au fost respectate».  Amintim că în secțiile de vot, alegătorii au trebuit să stea la o distanță de cel puțin un metru pentru a bloca astfel propagarea coronavirusului.

 

Primul ministru a salutat toți cetățenii care au decis să meargă la urne. El le-a mulțumit în mod special celor care l-au votat la conducerea primăriei din Havre.

 

Pentru premier, nivelul de absenteism indică îngrijorarea tot mai mare a francezilor pe fondul pandemiei de coronavirus. În mod normal, pe 22 martie ar fi trebuit să aibă loc al doilea tur al alegerilor dar în acest moment nu se știe daca el va avea loc. Premierul susține că se va consulta cu un comitet științific și cu partidele politice pentru a stabili daca acest al doilea tur va avea loc sau nu. 

 

În opoziție, pentru Marine Le Pen - șefa formațiunii de extremă dreapta Rassemblement Nationale menținerea alegerilor în contextul pandemiei de coronavirus a fost un gest de «neînțeles». Pentru ea, «al doilea tur nu va avea loc ». 

Președinta Rassemblement national cere ca acolo unde un candidat a reusit să se impună încă din primului tur, el sa fie recunoscut câstigator. Marine Le Pen cere ca al doilea tur să aibă loc dupa ce «epidemia a trecut și nu mai reprezintă niciun pericol». 

 

La stânga radicală, președintele grupului France insoumise din Adunarea Nationala, Jean-Luc Mélenchon estimează, la rândul său că «daca guvernul va decide că al doilea tur nu va mai avea loc, ar trebui să o facă cât mai repede». Si a adăugat: «Democrația nu poate fi pusă între paranteze, în stand-by. Adunarea Națională trebuie să poată să îsi continue activitatea. Nu votam pentru ca guvernul să aibă puteri depline iar Executivul nu ar trebui să profite de situație pentru a adopta diverse dispozitii între două crize de coronavirus », subliniază liderul Jean-Luc Mélenchon.

 

Asadar, rămâne incert dacă va exista sau nu un al doilea tur al alegerilor municipale în Franța. Cert este că deja, o parte din televiziuni au anulat dezbaterile planificate între candidații ce se regăsesc în doilea tur, pentru a combate astfel propagarea coronavirusului.