Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri locale Franța: Record de absenteism pe fond de coronavirus; turul doi, incert

electoral.jpg

Un alegàtor parizian cu cartea electoralà în mânà si mànusi de protectie asteaptà sà-i vinà rândul sà voteze, 15 martie 2020
Un alegàtor parizian cu cartea electoralà în mânà si mànusi de protectie asteaptà sà-i vinà rândul sà voteze, 15 martie 2020
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Primul tur al alegerilor locale din Franța, derulat ieri, a fost marcat de o rată record a absenteismului. 56% dintre cele aproape 48 de milioane de alegători au ramăs acasă, teama de coronavirus fiind la originea acestui fenomen excepțional. Trebuie știut că alegerile municipale din Franța sunt printre cele mai plebiscitate de francezi care se deplasează de obicei în masă la urne cu această ocazie. Scorul de ieri, cu aproape 20 de procente mai mic decât cel de la precedentele locale din 2014, pe fond de epidemie de coronavirus, pune sub semnul întrebării organizarea celui de-al doilea tur, programat duminica viitoare. 

 

Turul întâi al localelor s-a derulat într-o ambianță ciudată, ușor suprarealistă. Cu o țară pusă în alertă sanitară maximă - gradul 3 din 3 decretat sâmbătă, cu nici 24 de ore înaintea scrutinului - a avut drept rezultat o rată de absenteism record pentru acest tip de alegeri. Cu toate magazinele ne-esențiale, restaurantele și barurile închise de la miezul noptii de sâmbătă, francezii și mai ales cei mai vârstnici dintre ei au fost cuprinși de panică. Nici măcar 45% dintre alegători nu s-au dus să voteze față de 64 de procente la primul tur din 2014, anul precedentelor municipale din Franta.

După ce și-a exercitat dreptul civic, Emmanuel Macron, președintele Franței a estimat că «este important să votezi în aceste momente». De partea sa, ministrul de interne a declarat că toate secțiile de votare din țară au putut deschide în ciuda unor consemne foarte stricte de derulare a scrutinului: prioritate persoanelor în vârstă sau fragile, respectarea unor distanțe minime între alegători, samd.

În aceste condiții, serile electorale organizate aseară de diversele canale de televiziune sau radio au fost reduse și consacrate în mare parte nu rezultatelor alegerilor ci crizei coronavirus.

Să notăm totuși câteva rezultate mai marcante. Premierul Edouard Philippe a ieșit pe primul loc în fieful său din Le Havre dar balotajul din turul doi se anunță greu. Comunistul ieșit ieri pe locul doi ar putea aduna în jurul lui pe toți nemulțumiții - de la extrema stângă la extrema dreaptă - pentru a-l învinge pe premier, caz în care locul acestuia în fruntea guvernului ar fi foarte fragilizat.

Gérald Darmarin, ministrului bugetului, a fost ales încă din primul tur la Turcoing, în nordul Franței, la fel și Franck Riester, ministrul Culturii, primul membru al guvernului francez care a fost dealtfel contaminat cu coronavirusul la originea Covid-19.

La Paris, actuala primăriță, socialista Anne Hidalgo, a realizar un scor excelent, circa 30% din voturi. Pe local doi, mult în spate, cu 22 de procente s-a clasat conservatoarea Rachida Dati iar pe locul trei a sosit candidata partidului prezidențial, Agnès Buzyn, până nu demult ministră a Sănătății. Parisul, în mâinile socialiștilor francezi de aproape două decenii, nu pare încă dispus să cadă în mâinile dreptei.

În fine, la Montreuil, în periferia Parisului, lista ecologistă pe care se află și Liliana Hristache pe poziția a 3-a, a obținut un rezultat care-i permite să aibă cel puțin 5 aleși în viitorul consiliu municipal. Cu alte cuvinte, roma de origine română se va număra printre acești viitori aleși.

În linii generale, se poate spune că acest prim tur de scrutin a fost marcat de scorurile foarte bune obținute de ecologiști - verzii ar putea astfel cuceri două mari metropole, Lyon și Bordeaux - de un vot-sancțiune contra candidațior partidului prezidențial LREM și de scoruri onorabile pentru Reuniunea națională, partid de extremă dreaptă care ar putea cuceri primul oras de peste 100.000 de locuitori - în speță Perpignan - la turul doi de duminica viitoare, dacă acest tur o să aibă loc….

Turul doi, duminica viitoare?

Într-o țară care, din spusele specialiștilor, nu este decât la începutul epidemiei de coronavirus - aproape 130 de morți și 5.400 de contaminați înregistrați până duminică - organizarea turului 2, duminica viitoare, 22 martie, este pusă sub un mare semn de întrebare. Tot mai mulți responsabili politici au cerut amânarea turul doi care ar reveni, din spusele specialiștilor, și la anularea primului, a celui de ieri.

O decizie în acest sens ar urma să fie luată cel târziu marți seara după ce premierul Edouard Philippe va reuni în aceea zi un comitet științific și apoi pe toți liderii partidelor politice din țară. Hotărârea finală va fi însă anunțată de șeful statului, fie prin comunicat fie printr-o nouă intervenție radiotelevizată precum cea de joia trecută.

Zvonuri tot mai insistente și mai credibile circulă încă de ieri seară cu privire la decretarea unei carantine generale în Franța, după model italian. Lucru care ar reduce drastic deplasările francezilor și deci ar impune automat o amânare a scrutinului.

Trebuie spus că ieri, zi de alegeri locale marcată deci de un absenteism record, ambianța pe străzi era ca de film suprarealist. În timp ce zeci, sute de cârciumi, baruri, restaurante și magazine erau închise în urma decretului de sâmbătă, parizienii, atrași de o superbă zi însorită, au ieșit cu miile în parcurile și pe malurile pietonale ale Senei. Imagini cu această mulțime ieșită afară în plină criză de coronavirus a stârnit multe critici pe rețelele de socializare cu privire la inconștiența și inconsecvența francezilor.

Se pare că aceste imagini cu francezii și mai ales parizienii care se comportă ca și cum nimic nu s-ar întâmpla pe plan sanitar îi fac pe responsabilii politici să încline tot mai mult spre ipoteza unei carantine generalizate, interdicția deci de a mai ieși din case, cu excepția cumpărăturilor esențiale și astea făcute într-un perimetru foate strict din jurul domiciliului.

Trebuie spus că decretarea unei carantine în caz de pace ar fi o premieră în istoria Franței dar și un mijloc eficace de a combate o epidemie care se răspândește foate rapid. Franța număra duminică seara 127 de morți și peste 5.400 de contaminați, această ultimă cifră fiind însă mult subevaluată. Într-adevăr, de câteva zile nu mai sunt testați toți pacienții ci doar cei aflați în stare foarte gravă.

Reacțiile liderilor politici 

«Epidemia strivește orice comentariu politic». Fraza aparține unui responsabil ecologist francez și rezumă situația cel mai bine. Majoritatea reacțiilor au fost legate mai degrabă de criza sanitară decât de rezultatele electorale. Liderul ecologiștilor francezi, Yannick Jadot, dar și șeful deputaților conservatori din partidul Republicanilor, Damien Abad, au cerut amânarea turul doi. Liderul Franței nesupuse, stângistul Jean-Luc Mélenchon, a cerut guvernului și ia o decizie în acest sens - al amânării sau nu a turului doi - «cât mai repede cu putință». Extremista de dreapta Marine Le Pen, lidera partidului Reuniunea națională, a estimat că «turul doi nu va avea loc ținând cont de agravarea vizibilă a epidemiei de coronavirus» și a cerut ca «victoriile din turul întâi să fie validate».

Premierul Edouard Philippe, așa cum spuneam, va reuni mâine un comitet științific și apoi pe liderii diverselor partide. «Voi consulta toate forțele politice înainte de a lua deciziile necesare» a promis liderul guvernului de la Paris.

Presa franceză despre scrutin

Le Monde, ziarul de referință din Franța, ne anunță încă de pe prima pagină că «Executivul de la Paris se gândește să decreteze carantina generală în țară». Cu alte cuvinte, comentariile despre primul tur trec pe locul doi…Totuși, Le Monde remarcă faptul că «de la stânga la extrema dreaptă, toată lumea cere amânarea turului doi». În așteptarea acestei eventuale decizii, «Reuniunea națională își întărește bastioanele în timp ce la Paris Anne Hidalgo este marea câștigătoare a primului tur» mai notează același ziar de seară.

Sub titlul «Urgență vitală», editorialistul ziarului conservator Le Figaro denunță decizia guvernului de a menține acest prim tur al localelor. «A fost un non-sens absolut. Acest scrutin municipal va rămâne în istorie ca o mascaradă democratică. Urgența vitală în care ne aflăm nu ne impune fiecăruia dintre noi decât o singură regulă, aceea de a rămâne acasă» conchide directorul redacțiilor de la Figaro. Pe plan politic, același ziar notează că «municipalele de ieri au marcat primul revers electoral pentru partidul președintelui».

Libération, ziar de centru-stânga, denunță și el acest «prim tur de farsă» care s-a derulat ieri în Franța. Într-o analiză aparte, cotidianul mai notează că "Partidul Republicanilor, de dreapta, a înregistrat rezultate mai puțin bune decât era prevăzut".

Le Parisien, ziar popular, scrie astfel: «Coronavirusul a câștigat primul tur al localelor. Absenteism record, medici invitați pe platourile seratelor electorale de la televiziune, etc. Seara de ieri a fost foarte ciudată iar electorală nu era decât numele nu și conținutul ei» mai notează cotidianul parizian. «În aceste condiții, turul doi se anunță foarte incert» prezice Le Parisien.

Revista l’Obs trage și ea învățămintele acestui prim tur: «Mai puțin de un francez din doi la vot, polemica privind menținerea acestui tur în condițiile sanitare date, valul verde, vești bune dar și proaste pentru Reuniunea națională și LREM care primește o palmă electorală.»

În fine, tot în acest sens, o ultimă informație, care arată starea de spirit a francezilor, care și explică cifrele amintite: potrivit unui sondaj de opinie subliniat de toată presa, 54% dintre francezi nu înțeleg de ce guvernul a menținut primul tur al localelor

Alegeri locale Franța: Record de absenteism pe fond de coronavirus; turul doi, incert