Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: 9 ani de război şi un milion de copii sirieni născuţi în exil

siria.jpg

Copii sirieni într-o tabara de refugiaţi din Turcia, iunie 2015
Copii sirieni într-o tabara de refugiaţi din Turcia, iunie 2015
Image source: 
Bulent Kilic, AFP

Siria a intrat în cel de-al zecilea an de război civil, o criză regională cu reverberaţii internaţionale care a avut efecte şi în Europa. În prezent regimul de la Damas controlează 70 la sută din teritoriu, ultima enclavă în mîna rebelilor, dintre care majoritatea sunt islamişti radicali, fiind Idlib. Din punct de vedere diplomatic Uniunea Europeană a cunoscut o „înfrîngere” severă în Siria, unde în prezent Rusia şi Iranul au un cuvînt de spus, precum şi Turcia. În perspectivă Europa ar putea interveni în reconstrucţia Siriei, dar acest obiectiv rămîne încă îndepărtat.

Pe 70 la sută din teritoriul Siriei ar putea începe reconstrucţia, dar pentru moment nu există nici o mobilizare reală, regională sau internaţională, în acest sens. Un cercetător şi specialist în problemele siriene, Djahad Yazigi, într-un interviu acordat cotidianului catolic La Croix, afirmă că nici occidentalii, nici ţările din Golf, şi nici măcar Rusia şi Iranul, aliatele Siriei, nu investesc în prezent în reconstrucţie. Iar în ce priveşte fondurile Damascului, ele sunt orientate spre efortul de război.

Un handicap îl mai reprezintă, pentru Siria, faptul că mulţi dintre cei şase milioane de sirieni refugiaţi sunt cadre superioare şi specialişti în diverse domenii. Iar faptul că Libanul trece printr-o criză bancară (manifestată printre altele prin lipsă de lichidităţi) afectează şi Siria, întrucît intreprinderile siriene şi mulţi particulari sirieni se foloseau de băncile libaneze. Din ceea ce mai explică Djahad Yazigi în La Croix mai aflăm că salariul mediu este în Siria de 50 de dolari, şi că anual între 100 000 şi 150 000 de tineri intră pe piaţa muncii fără să aibă însă de lucru.

Revista L’Express publică, în contextul acestei triste aniversări a crizei siriene, un dosar legat de copiii sirieni. Mulţi dintre ei au fost ucişi, cam în jur de 5500 (sunt cifre valabile pentru perioada 2014-2019). Peste 1600 de copii au fost răniţi, şi în jur de 5000 înrolaţi (uneori de la vîrsta de 7 ani) şi trimişi să lupte.

În cei nouă ani de război civil s-au născut în jur de cinci milioane de copii pe teritoriul sirian şi un milion de copii în exil, ne mai informează L’Express. Mii de copii sirieni intră deci în al zecilea an de viaţă şi nu au cunoscut decît mizerie, lupte, distrugeri, exoduri…

În prezent nu mai încape nici o îndoială, regimul reprezentat de Bachar al-Assad a cîştigat războiul şi va rămîne la putere. Occidentalii au sperat multă vreme măcar în înlocuirea, simbolică, a lui Bachar al-Assad, pentru a se putea vorbi, măcar simbolic, de o tranziţie politică în Siria. O astfel de tranziţie ar fi permis ridicarea sancţiunilor internaţionale decretate împotriva Siriei şi un început de reconstrucţie. Dictatorul de la Damasc care a comis atrocităţi sinistre împotriva propriului său popor nu poate fi însă considerat un partener economic pentru occidentali, şi în acest context, din păcate, cei care suferă sunt în primul rînd sirienii, poporul sirian.

Europa se află într-o dilemă morală faţă de Siria, pe lîngă faptul că influenţa ei în regiune a scăzut considerabil. Pe 15 martie 2011, cînd au început în Siria primele manifestaţii paşnice împotriva regimului de la Damasc, întreaga lume saluta „primăvara arabă” ca pe o nouă pagină luminoasă de istorie. Între timp însă ea a devenit un nou dezastru, cu excepţia Tunisiei, singura expresie a speranţei democratice astăzi în lumea arabă.