Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: măsuri excepţionale în Franţa, Europa îşi închide frontierele

macron_0.png

Preşedintele francez Emmanuel Macron, intervenţie televizată luni 16 martie 2020.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, intervenţie televizată luni 16 martie 2020.
Image source: 
RFI / France 2

În Franţa preşedintele Emmanuel Macron li s-a adresat din nou concetăţenilor săi prin intermediul televiziunii, luni 16 martie, şi a anunţat măsuri excepţionale în vederea stopării epidemiei de coronavirus. Francezilor li se cere să se izoleze la domiciliu, să-şi limiteze la maximum deplasările, iar frontierele Uniunii Europene se închid. „Suntem în război împotriva unui inamic invizibil” a repetat insistent Emmanuel Macron referindu-se la virusul Covid-19 pe care mulţi francezi, pînă acum, nu l-au prea luat în serios.

„Epidemia a fost pentru unii francezi o idee îndepărtată dar a devenit o realitate imediată”. Emmanuel Macron şi-a început intervenţia televizată de la ora 20, a doua în răstimp de patru zile, cu această frază de natură să-i readucă pe concetăţenii săi pe terenul responsabilităţii. Niciodată Franţa nu a fost obligată să ia astfel de decizii în timp de pace, a spus el, regretînd indirect că mulţi francezi nu au respectat consemnele precedente legat de limitarea deplasărilor.

Iată principalele noi măsuri anunţate de preşedinte:

Prioritatea absolută este limitarea numărului de contacte şi de  deplasări.

Timp de 15 zile francezii vor avea voie să-şi părăsească domiciliul doar pentru a se aproviziona, pentru a merge la locul de muncă sau pentru a-şi îngriji sănătatea. Cei care nu vor respecta noile reguli vor fi sancţionaţi.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor muncipale, de pe 22 martie, este amînat.

Toate reformele în curs sunt suspendate. Zi şi noapte guvernul şi Parlamentul se vor concentra doar pe combaterea epidemiei. Taxiurile şi hotelurile vor fi mobilizate pentru îngrjirea bolnavilor, statul urmînd să achite factura. Armata va fi mobilizată pentru a instala spitale de campanie şi eventual pentru a asigura transportul de bolnavi.

Frontierele externe ale Uniunii Europene vor închise, ca şi cele din interiorul spaţiului Schengen, pentru 30 de zile, măsură luată în comun de cei 27. Franţa va continua să-şi repatrieze însă cetăţenii din străinătate.

Vor fi luate măsuri pentru ingrijirea persoanelor izolate şi a persoanelor fragile.

La capitolul economic, Emmanuel Macron a anunţat că statul va avea grijă ca nici o intreprindere să nu dea faliment şi ca nici un francez să nu rămînă fără resurse. Un dispozitiv de şomaj parţial va deveni funcţional în ziele următoare, va fi creat un fond de solidaritate.

„Ştiu că este dificil, dar trebuie să facem aceste eforturi” a mai spus Emmanuel Macron cerîndu-le francezilor să-şi păstreze calmul şi să nu pună în circulaţie informaţii false. El şi-a mai îndemnat concetăţenii să reflecteze în tot acest timp, să rămînă conectaţi la cultură, să inventeze alte metode de a se socializa şi să răgăsească „sensul esenţialului”.

Nimeni nu poate prevedea durata acestei crize, a mai afirmat  preşedintele cerîndu-le francezilor să se adapteze situaţiei, să rămînă uniţi, să dea dovadă de solidaritate şi de responsabilitate, să evite panica.

„Multe certitudini de pînă acum sunt repuse în cauză în contextul epidemiei” a spus preşedintele în final, cu această promisiunea politică programatică:  După ce vom cîştiga această luptă nu ne vom întoarce la ceea ce a fost”.