Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libertățile de mișcare ale francezilor, restrânse de coronavirus: ce au voie să facă francezii și ce nu

avis.png

Franta a impus începând de azi si timp de cel putin 15 zile restrictii drastice de circulatie
Franta a impus începând de azi si timp de cel putin 15 zile restrictii drastice de circulatie
Image source: 
Twitter/@gouvernementFR

Intr-o alocutiune solemnà de la Palatul Elysée, Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a anuntat asearà o serie de màsuri drastice pentru a face fatà epidemiei de coronavirus care-i afecteazà pe tot mai multi francezi (peste 6.600 de oameni contaminati si 148 de decese înregistrate luni seara). Printre altele, sunt restrânse o serie de libertàti ale francezilor pentru o perioadà de cel putin 15 zile. Ele au intrat în vigoare la ora 12, ora Parisului. 

Incepând cu ora 12, ora Parisului, libertatea de circulatie a celor 67 de milioane de francezi este limitatà. Sunt interzise deplasàrile în oras sau pe sosele. Se tolereazà doar drumurile domiciliu-servici când salariatul nu poate lucra de acasà. De asemenea, francezii vor putea continua sà meargà sà-si cumpere de mâncare, sà se îngrijeascà la medic sau sà-si ajute un membru al familiei în dificultate. Sunt tolerate de asemenea iesirile de scurtà duratà din casà, de exemplu pentru a-ti plimba càtelul sau ca sà faci putinà miscare. Aceste iesiri se vor face însà de unul singur, sunt strict interzise iesirile în grup sau întâlnirile cu prietenii în coltul stràzii.

Singurii care vor beneficia de libertate de miscare totalà sunt cei din serviciile medicale, fortele de ordine, pompierii si jurnalistii, considerându-se cà presa are o misiune prioritarà de informare. Toti ceilalti oameni gàsiti pe stradà vor putea fi controlati si ca sà-si justifice iesirea vor trebui sà prezinte un formular oficial pus la dispozitie de ministerul de interne si care va trebui sà fie completat. Recalcitrantii, cei care încalà dispozitiile adicà nu-si pot justifica deplasarea, sunt pasibili cu o amendà de pânà la 135 de euro.

Transporturile - adicà trenurile, avioanele dar si metrourile sau autobuzele - si-au redus drastic ofertele dar nu sunt complet oprite. Taxiurile vor putea fi rechizionate de autoritàti pentru a transporta bolnavi sau pesonal medical.

Pentru a controla buna aplicare a acestor reguli atât pe sosele cât si în orase, sunt mobilizati începând de azi circa 100.000 de politisti si jandarmi.

Franta nu este doar în ràzboi cu epidemia de coronavirus, este confruntatà si cu un ràzboi economico-financiar

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a anuntat azi dimineatà un plan de sprijin în favoarea firmelor si a salariatilor de 45 de miliarde de euro. De partea sa, presedintele Macron a spus asearà cà statul va garanta cu 300 de miliarde de euro împrumuturile pe care le vor cere diversele societàti pentru a evita falimentele. Firmele mici, cele mai afectate de carantina generalizatà, vor fi scutite de chirii si de facturile de gaze, apà si electricà. In fine, autoritàtile de la Paris prezic cà tara va înregistra în acest an 2020 o scàdere de unu la sutà a PIB-ului.