Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Franța nu exclude posibilitatea de a naționaliza anumite întreprinderi

le_maire.jpg

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, promite cà va face totul pentru firmele si angajatii francezi
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, promite cà va face totul pentru firmele si angajatii francezi
Image source: 
Reuters

Ministrul francez al Economiei s-a declarat gata să recurgă «la toate mijloacele» ca să «protejeze» firmele franceze de epidemia de coronavirus. Bruno Le Maire a estimat că «Franța nu este doar în război cu epidemia de coronavirus, ea este confruntată și cu un război economico-financiar. In acest sens el a anunțat o serie de măsuri și ajutoare financiare.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a anunțat marți că a deblocat deîndată 45 de miliarde de euro în favoarea firmelor și a salariatilor. Statul va garanta de asemenea pentru 300 de miliarde de euro împrumuturile pe care le vor cere diversele societàti pentru a evita falimentele. Firmele mici, cele mai afectate de carantina generalizatà, vor fi scutite momentan de chirii și de facturile de gaze, apă și electrică. In fine, autoritàtile de la Paris prezic că țara va înregistra în acest an o scădere a PIB-ului cu unu la sutà. Deficitul public al Franței va urca de partea sa pânà la aproape 4% din PIB.

Pentru a limita la maximum consecințele economice provocate de criza coronavirusului, pe lângă arsenalul de ajutoare financiare evocat mai înainte, guvernul de la Paris s-a declarat dispus să recurgă la mijloace extreme pentru a salva anumite societăți. «Vom recapitaliza anumite firme, vom intra în capitalul altora și, în cazuri grave, chiar vom naționaliza firme dacă va fi nevoie» a insistat Le Maire evocând atacuri contra băncilorfranceze pe piețele bursiere. De asemenea, guvernul de la Paris se declară gata să interzică pentru o lună operațiunile prin care investitorii speculează pe o scădere a acțiunilor pe piețele bursiere.