Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franța: Aleșii refuză să convoace administrațiile pentru a instala noii primari în funcție

primul_tur_al_alegerilor_municipale_a_avut_loc_duminica_iar_al_doilea_a_fost_amanat_pentru_moment_dat_fiind_criza_sanitara_declansata_de_croronavirus.jpg

Primul tur al alegerilor municipale a avut loc duminică iar al doilea a fost amânat pentru moment, dat fiind criza sanitară declanșată de croronavirus.
Primul tur al alegerilor municipale a avut loc duminică iar al doilea a fost amânat pentru moment, dat fiind criza sanitară declanșată de croronavirus.
Image source: 
AFP

Din cauza coronavirusului, mai mulți aleși din Franța consideră că este prea periculos să fie reunite consiliile municipale pentru ca noii primari aleși duminică, încă din primul tur al alegerilor, să poată fi instalați. Mai mulți aleși publică o tribună pe site-ul Le Figaro pentru a alerta guvernul. 

Este vorba de 15 edili care protestează - printre ei se află și vice-președintele Asociației Primarilor din Franța, Patrick Molinoz.

Ei refuză să organizeze ceremoniile de instalare în funcție a primarilor - planificate să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni.

 

Pierre-Emmanuel Begny primar la Saâcy-sur-Marne susține că nu se va prezenta deoarece ”Franța cunoaște o criză sanitară absolut inedită iar președintele Emmanuel Macron nu a ales din întâmplare termenul de ”război”. Iar din moment ce cuvântul de ordine este ”rămâneți acasă” căci orice întâlnire poate face victime suplimentare, nouă ni se impune să reunim administrațiile locale pentru mai bine de 30.000 de comune pentru a instala noii aleși”.

 

Un altul susține explică faptul că nu trebuiesc instalați doar primarii ci și consiliille locale, adică sute de persoane în fiecare caz: ”nu avem voie să ne vizităm bunica dar mai multe sute de mii de aleși din diverse comune sunt obligați să se adune în timp ce țara întreagă este în carantină”.

 

Un alt argument invocat: edilii ce își încheie acum mandatele au o oarecare experiență și pot tranșa mai ușor criza sanitară.

 

Pentru semnatarii scrisorii publice, soluția este păstrarea aleșilor aflați încă în funcție, amânarea instalării noilor administrații până când situația sanitară o va permite dar fără a schimba cu nimic rezultatul primului tur.

 

”La fel ca și guvernul nu uităm că obiectivul este salvarea de vieți”, scriu semnatarii tribunei din Le Figaro.

 

Senatul va tranșa joi, un proiect de lege de urgență care permite reportul turului doi al alegerilor municipale în luna iunie, dacă situația sanitară o va permite. Un al doilea tur este necesar în 5.000 de comune.