Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel la „rezistenţă climatică”

poluare.jpg

Image source: 
RFI

Mişcările ecologiste din multe ţări precum şi cele avînd dimensiuni internaţionale sunt decise să profite de pandemie pentru a obliga guvernele, dar şi populaţia, la o schimbare totală de comportament în viitor. Mesajele de intrare „rezistenţă climatică” se multiplică.

Ecologiştii constată de fapt, cu stupefacţie, că toate semnalele de alarmă trase de ei în ultimele decenii au rămas fără rezultat, dar că în numai cîteva săptămîni, de teama infectării directe cu Covid-19, sute de milioane de oameni au acceptat să nu mai ia avionul, să nu mai parcurgă săptămînal sute de kilometri cu maşina, să nu mai arunce pe străzi tone de gunoaie… Altfel spus, oamenii au acceptat practic de pe o zi pe alta constrîngeri radicale, pe care ecologiştii le cer, nu atît de radical, de decenii întregi. Ciudat cum funcţionează, numai pe termen scurt şi orientată spre propria persoană, inteligenţa umană.

Toate alertele specialiştilor legate de milioanele de vieţi distruse de poluare nu au suscitat nici o mobilizare. Dar teama că de la o oră la alta fiecare om s-ar putea infecta cu noul coronavirus a fost suficientă ca motivaţie pentru o schimbare totală de comportament. Ecologiştii şi diverse personalităţi nu ratează deci ocazia pentru a cere în viitor un angajement tot atît de rapid în vederea „descreşterii energetice mondiale”.

Cotidianul Le Monde publică, în acest sens, apelul unui grup de personalităţi. Voinţa politică şi voluntarismul cetăţenesc pot face minuni, spun ei. Tot de pe o zi pe alta putem decide să ne hrănim cu produse care vin din imediata apropiere şi nu de la mii de kilometri, să ne reducem deplasările cu maşina la mai puţin de 2000 de kilometri pe an, să nu ne mai cumpărăm decît strictul necesar, să abolim transporturile masive cu avionul, să nu mai consumăm cantităţile de energie de pînă acum şi să nu mai producem atîtea deşeuri ca pînă acum…

Listele cu ceea ce ar trebui să facem sunt deja întocmite, strategiile legate de reducerea treptată a consumului şi de schimbarea modului nostru de a munci şi de a trăi sunt la dispoziţia marelui public şi pot fi consultate. Mai rămîne ca… virusul conştiinţei colective să ne împingă la acţiune.