Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministru francez, celor care nu respectă carantina: «Sunteți niște imbecili și o amenințare»

20200318_134830.jpg

La Paris, în general, carantina este respectatà cu mici exceptii. Aici, Place de l'Opéra, 18 martie 2020
La Paris, în general, carantina este respectatà cu mici exceptii. Aici, Place de l'Opéra, 18 martie 2020
Image source: 
vasile Damian

Incepând de marți, autoritățile franceze au impus populației o carantină de «cel puțin două săptămâni». Agenția sanitară publică din Franța spune însă că va fi «fără îndoială nevoie de prelungirea perioadei de carantină». De ce?

«E nevoie de o perioadă între 2 și 4 săptămâni pentru a observa o schimbare în dinamica epidemiei de coronavirus» estimează Agenția Santé publique France. Cu alte cuvinte, pentru a frâna epidemia de o manieră importantă, e nevoie de circa o lună de zile.

Trebuie spus că dacă pe stràzile Parisului, locuitorii respectă în general carantina impusă de autorități, mai există exceptii. Astfel, în primele două zile s-au dat déjà circa 4.400 de amenzi, la Paris dar mai ales în provincie. Joggeri pe promenada englezilor din Nisa, plimbări prin parcul național de lângă Marsilia, pescari sau culegători în alte zone sudice și însorite ale țării. Toată această lume a plătit cel puțin 135 de euro, prețul amenzii de bază pentru noua infracțiune impusă de marți încoace tuturor francezilor.

Neglijența, nepăsarea sau nesimțirea celor care nu respectă regulile a fost criticată pe un ton vehement inclusiv de ministrul francez de interne. «Unii consideră că ești un mic erou dacă încalci regulile. Ei bine nu, ești un imbecil prin felul de a te comporta și, mai ales, o amenințare» a declarat Christophe Castaner.

De partea sa, președintele Emmanuel Macron a deplâns faptul că «prea mulți francezi încă nu iau în serios consemnele date de autorități. Când văd că oameni continuă să meargă în parcuri sau la plajă, îmi dau seama că nu au înțeles mesajul» a spus șeful statului.

Pentru a mai reduce «atracțiile» pentru cei care au tendința să nu respecte regulile, plajele de la Mediterană și din Corsica au fost închise publicului din ordinul prefecțiilor. O inițiativă similară se profilează și pentru marile plaje franceze de la Atlantic. La Paris, cheiurile pietonale ale Senei și pădurile Boulogne și Vincennes sunt încă mult frecventate de oameni lucru care ar pute aduce la închiderea lor în următoarele zile.

Reamintim că de marți încoace francezii pot ieși afară dar numai în cartier pentru cumpărăturile strict necesare, pentru a face puțin sport sau pentru a scoate câinele, pentru consultațiile medicale. In fine, cei care nu pot lucra de acasă, au voie să meargă la serviciu dacă, evident, le este asigurată acolo securitatea sanitară.

Ministru francez, celor care nu respectă carantina: «Sunteți niște imbecili și o amenințare»