Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Franţa nu este decât la începutul epidemiei de coronavirus

macron.jpeg

Presedintele Emmanuel Macron, 20 martie 2020, în celula interministerialà consacratà crizei coronavirus
Presedintele Emmanuel Macron, 20 martie 2020, în celula interministerialà consacratà crizei coronavirus
Sursa imaginii: 
REUTERS/GONZALO FUENTES

In a 4-a zi de carantină, bilanţul victimelor de coronavirus din Franţa se îngreunează. Epidemia a ucis déjà 372 de persoane (108 în plus în ultimele 24 de ore) alţi peste 4.700 de pacienţi fiind internaţi din care mai bine de o mie în reanimare. In total, oficial 11.000 de francezi au fost contaminaţi cu noul virus dar se estimează că cifra reală este mai degrabă de 20.000 de contaminaţi. In aceste condiţii, preşedintele Emmanuel Macron a reunit din nou Consiliul de apărare pentru a evoca criza sanitară. „Nu suntem decât la începutul crizei” a estimat şeful statului. Anturajul locatarului de la Elysée prezice că perioada de carantină, iniţial programată să dureze 15 zile începând de marţi, va fi prelungită. Ce alte măsuri au luat autorităţile de la Paris?

In gările pariziene au fost întărite azi controalele de poliţie, tot week-end-ul se vor face controale mai severe decât până acum iar „plecatul în vacanţă sau în week-end nu fac parte din cazurile de excepţie pentru care poţi ieşi din casă” a avertizat Prefectul Parisului. Va fi dealtfel tot mai greu de plecat cu trenul întrucât SNCF şi-a redus drastic oferta. Doar vreo 15% din TGV-uri mai circulă iar restul trenurilor sunt asigurate în proporţie de maximum 35%.

La Paris, s-a terminat şi cu jogging-ul pe malurile Senei. In faţa afluenţei observate acolo inclusiv după instaurarea carantinei, Primăria Parisului de comun acord cu Prefectura a decis să închidă malurile Senei începând din această după-amiază şi pe perioada întregului week-end. Aceeaşi măsură se aplică şi Esplanadei Invalizilor şi lui Champs-de-Mars, parcul din dreptul Turnului Eiffel. Numai riveranii sau cei care lucrează în zonă, pe baza unor acte valabile, pot încălca prevederea dar nu pentru a profita de peluzele respective ci doar pentru a trece prin zonă.

In capitala Franţei mai există însă problema pieţelor ambulante, organizate de 2-3 pe săptămâni în diverse locuri ale Parisului. Pentru moment acestea vor rămâne deschise dar azi au fost postate pe reţelele de socializare o serie de imagini cu mulţimea, cu îmbulzeala care avea loc într-una din aceste pieţe foarte apreciate de parizieni. Astfel de imagini ar putea încuraja autorităţile să interzică şi aceste pieţe atât de specifice capitalei franceze.

Pe plan medical apare polemica legată de practicarea sau nu a testelor de depistare la scară largă. Pentru moment, Franţa îi testează doar pe bolnavii foarte grav, cei care ajung în spitale cu simptome foarte evidente. Preşedintele Consiliului ştiinţific, ca şi OMS, preconizează însă ”strategia testelor masive, după modelul sud-coreenilor”.

Inaintea Consiului de apărare din această dimineaţă, preşedintele Emmanuel Macron estimase că „nu suntem decât la începutul crizei”, a epidemiei de coronavirus dar „statul rezistă” în faţa acestei situaţii excepţionale. De partea ei, purtătoarea de cuvânt a guvernului a estimat că ”este foarte probabil ca perioada de 15 zile să fie prelungită”.

Ce se prevede pentru circa 130.000 de turişti francezi blocaţi peste hotare

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, a promis că Parisul îi va ajuta pe toţi turiştii francezi blocaţi în străinătate din cauza coronavirusului. In acest sens, pentru a putea fi mai uşor de localizat, aceşti cetăţeni sunt invitaţi să se înscrie pe dispozitivul Ariane care-i repertoriază pe toţi francezii aflaţi în deplasare în străinătate

S-a lansat astfel pe internet un site destinat ajutorării francezilor care se află departe de ţară. Botezat „Sosuntoit”, site-ul vine în ajutorul francezilor blocaţi în străinătate şi care nu mai au unde locui în aşteptarea repatrierii lor.

Ambasada Franţei din Tunisia i-a îndemnat pe toţi cei care au rezidenţa în Franţa să plece din Tunisia cel târziu vineri seara. Compania Air France a instaurat un dispozitiv special care le permite francezilor blocaţi peste hotare să revină acasă la bordul avioanelor sale.

In schimb cele 3,5 milioane de expatriaţi francezi de mai multă vreme sunt rugaţi să rămână în ţările respective în care se află.