Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francezii uniţi în jurul executivului dar tot mai critici faţă de el

macron.jpeg

Preşedintele francez Emmanuel Macron vizitînd un spital parizian pe 10 martie 2020.
Preşedintele francez Emmanuel Macron vizitînd un spital parizian pe 10 martie 2020.
Image source: 
Ludovic Marin / POOL / AFP

„Suntem în război şi războiul va dura”, declară preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat duminică 22 martie în publicaţia Le Journal du Dimanche. Sondajele pun în lumină faptul că francezii au încredere în executiv dar formulează în acelaşi timp din ce în ce mai multe critici.

Cîţiva membri din redacţia publicaţiei Le Journal du Dimanche au fost primiţi la Palatul Elysée pentru a vedea cum lucrează preşdintele şi echipa sa, şi au constatat că Emmanuel Macron nu a intrat într-o carantină totală deşi măsurile de precauţie în jurul său sunt importante. În biroul preşedintelui, de exemplu, nu intră nimeni, dar Emmanuel Macron rămîne în prima linie pentru a superviza bătălia împotriva coronavirusului. „Trebuie să avem grijă de toată societatea, să ţinem cont de stresul ei şi de capacitatea ei de a înfrunta ca naţiune această epidemie. Ne vom confrunta cu o criză financiară fără precedent, cu o criză a economiei reale. Nu suntem încă la capătul încercărilor pe care această epidemie ni le pune în faţă” a mai spus Emmanuel Macron în interviu.

Potrivit unui sondaj realizat de publicaţia citată mai sus, francezii constituie un bloc solidar în jurul guvernului, dar 84 la sută dintre ei îşi exprimă multe nelinişti în legătură cu evoluţia situaţiei. Autorităţilor li se reproşează că nu au furnizat suficiente măşti de protecţie şi că nu au efectuat operaţiuni masive de depistare a virusului, ca în Germania. 64 la sută dintre francezi cred că „guvernul le ascunde ceva”. Emoţia este cu atît mai mare în Franţa cu cît printre victime se numără acum şi un medic în vîrstă de 60 de ani.

Observatorii constată că ultimii trei preşedinţi ai Franţei au fost, fiecare dintre ei, confruntaţi cu cîte un „cataclism”. Nicolas Sarkozy a trebuit să facă faţă crizei economice din 2008, François Hollande unor atacuri teroriste fără precedent, iar acum Emmanuel Macron, se confruntă cu o pandemie. Locul pe care îl va ocupa preşedintele Macron în istoria Franţei va depinde de mondul în care va gestiona această criză. Dar şi prestigiul democraţiilor occidentale depinde de cum vor reuşit să-şi protejeze populaţia, şi mai ales dacă vor fi mai eficiente decît regimurile autoritare.