Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul, una dintre ţările cele mai vulnerabile în faţa virusului

iran.jpeg

Marele bazar de la Teheran închis în ajunul Noului An persan, 19 martie 2020
Marele bazar de la Teheran închis în ajunul Noului An persan, 19 martie 2020
Image source: 
WANA (West Asia News Agency)/Ali Khara via REUTERS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia din Iran unde, potrivit unor observatori, propagarea viruslui a ieşit de sub control. Nu este exclus ca în Iran numărul de contaminări să-l fi depăşit pe cel din China.

Iniţial autorităţile de la Teheran au minimizat impactul epidemei. După ce virusul a început să facă însă primele victime ayatolahii au reproşat Statelor Unite ale Americii că Iranul nu se poate apăra împotriva virusului din cauza sancţiunilor americane. În urmă cu cîteva zile autorităţile de la Teheran anunţau cifra de 18 000 de contaminări şi peste 1300 de morţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii crede însă că în realitate numărul iarnienilor contaminaţi este de cinci ori mai mare. Unii specialişti spun că în Iran, în prezent, la fiecare zece minute moare cîte o persoană infectată cu Covid-19 şi cincizeci sunt contaminate la fiecare oră. Printre victimele epidemiei se numără şi cîţiva responsabili oficiali. Iar printre ei cîţiva deputaţi şi un cosilier al ghidului suprem.

Cu ocazia noului an persan, pe 21 martie, autorităţile au procedat la o mare amnistie. Mii de deţinuţi, unii fiind prizonieri politici, au fost puşi în libertate iar altora li s-a redus pedeapsa. În contex a fost eliberat şi sociologul francez Roland Marchal. El fusese acuzat de spionaj şi închis în urmă cu nouă luni. Potrivit agenţiilor de presă, eliberarea sa a intervenit însă în urma unui schimb de prizonieri.

Izolat pe plan internaţional, Iranul încearcă în felul acesta să-şi amelioreze relaţiile cu Franţa. Mai rămîne însă în detenţie o franco-iraniană, cercetătoarea Fariba Adelkhah, consoarta sociologului francez. Străinii arestaţi în Iran, în general pe motive inventate, sunt folosiţi ulterior ca monedă de schimb în litigiile cu Occidentul. Elveţia, care reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, negociază acum eliberarea unor americani condamnaţi de justiţia iraniană, în speranţa că acest lucru ar putea duce la atenuarea sancţiunilor impuse de Washington.