Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu de amploare în Franța pentru a fi stabilit efectul clorochinei asupra bolnavilor de Covid-19

o_folie_de_pastile_de_clorochina.jpg

O folie de pastile de clorochina.
O folie de pastile de clorochina.
Sursa imaginii: 
flickr.com

Guvernul francez a autorizat realizarea unui test clinic de mare amploare pentru a observa efectele clorochinei asupra bolnavilor de coronavirus. 800 de pacienți spitalizați vor fi incluși în acest program de testare clinică.

Clorochina este un antiviral ce este prezentat de câteva săptămâni ca un remediu miracol. În Franța, cel care a militat pentru tratarea bolnavilor de Covid-19 cu clorochină este profesorul în virologie Didier Raoult – directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Marsilia.

El este convins că a găsit remediul cel mai eficace pentru a trata pacieții bolnavi de Covid – 19. Didier Raoult este specialist în boli infecțioase tropicale și susține că tratamentul cu clorochină, cunoscut în Franța sub numele de Nivaquine și utilizat de decenii în special de cei ce călătoresc în diverse țări din Asia, ar putea avea efecte spectaculoase asupra pandemiei în curs.

El a efectuat recent un test pe 24 de bolnavi. A administrat timp de 10 zile tratamentul anti-paludism bolnavilor de Covid- 19. Rezultatul: după 6 zile, doar 25% dintre pacienți mai aveau Covid-19. Iar 90 % dintre cei care nu au primit acest tratament, erau în continuare pozitivi.

Unii dintre colegii săi nu îl iau în serios dar, ministrul Sănătății, Olivier Véran, anunță că a decis ca testul să fie derulat ”la scară largă”. 

Ministrul Sănătății, Olivier Véran spune că până în prezent nu deține date suficiente pentru a recomanda direct acest tratament. El speră să obțină însă mai multe informații în 15 zile. Dacă rezultatele vor fi concludente, Franța va adopta acest tratament, precizează ministrul Sănătății. Oficialul susține că nicio țară din lume nu a mai decis până acum să acorde o autorizație de tratament pe baza unui test realizat pe doar 24 de pacienți.  

Testul profesorului Raoult va fi realizat în mai multe spitale din Franța.

Pentru Le Parisien profesorul Raoult a acordat un interviu în care consideră că este «imoral» să nu fie administrată clorochina bolnavilor de Covid- 19 chiar din acest moment, fără să fie realizat noul studiu, la scară mai mare.

Acum, profesorul susține că nu va aștepta rezultatele testului mare ci, va aplica tratamentul anti-paludism propriilor bolnavi atinși de coronavirus, deoarece, spune el este ”om de știință și doctor și are 75 de bolnavi spitalizați și 600 de consultații pe zi”. El susține că a reușit să producă cele mai multe date științifice decât orice alt specialist din lume. 

De altfel profesorul afirmă că a realizat un studiu științific asupra clorochinei și influența asupra virușilor în urmă cu 13 ani iar cercetarea a fost publicată. De atunci, alte patru studii  realizate de alți specialiști au indicat faptul că noul virus este sensibil la clorochină. 

Profesorul explică faptul că la tratamentul normal anti-paludism a adăugat un antibiotic utilizat împotriva infecțiilor – este vorba de azitromicină - pentru a fi evitate suprainfecțiile bacteriene. 

În ceea ce privește etica profesională, medicul susține că nu are dreptul să nu utilizeze singurul tratament care până acum a dat roade și că este sigur că până la urmă toți specialiștii vor recurge la acest tratament. E doar o chestiune de timp, crede el.

Pentru profesor, o aspirină luată într-o doză mare este este mai toxică decât acest tratament. 

Sute de doctori din lumea întreagă îi scriu zilnic pentru a le pune la dispoziție concentrația utilizată pentru pacienții atinși de coronavirus.

Chiar și președintele american Donald Trump a scris pe Twitter despre rezultatele obținute de profesorul Didier Raoult. 

Liderul de la Casa Albă anunța pe 18 martie că va face disponibil acest tratament prin decret. 

Directorul organismului federal care supervizează comercializarea medicamentelor în Statele Unite,  Food and Drug Administration susține că va realiza un test clinic pentru a avea toate informațiile necesare și pentru a garanta că produsul este sigur și eficient.

Pe de altă parte, guvernul marocan a decis să nu mai aștepte rezultatele vreunui test și își tratează bolnavii de coronavirus cu clorochină. Meicamentul este produs în țară, la uzina Sanofi din Casablanca. De altfel, guvernul marocan a cumpărat deja întregul stoc produs de uzină. 

Organizația Mondială a Sănătății rămâne în continuare rezervată, în lipsa studiilor la scară largă.