Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Închisorile franceze dau în clocot

penicteciarul_din_fresnes_in_apropiere_de_paris_este_unul_dintre_cele_ma_suprapopulate_din_franta._.jpg

Penitenciarul din Fresnes, în apropiere de Paris, este unul dintre cele mai suprapopulate din Franța.
Penitenciarul din Fresnes, în apropiere de Paris, este unul dintre cele mai suprapopulate din Franța.
Image source: 
PATRICK KOVARIK / AFP

De o săptămână, 30 de proteste împotriva deciziilor luate ca urmare a carantinei au fost înregistrate în închisorile din Franța. Împotriva a nouă deținuți au fost luate măsuri speciale și fac obiectul unor anchete ca urmare a acestor proteste. Pagubele înregistrate sunt, în unele cazuri, importante.

Nemulțumirea deținuților a izbucnit după ce Administrația Penitenciarelor a decis suspendarea dreptului la vizite, după ce populația Franței a intrat în carantină generală. 

Practic, deținuții au refuzat să mai intre în celule după plimbarea zilnică în curtea închisorilor. Unii au dat foc saltelelor și au provocat pagube importante. Un deținut a fost spitalizat după ce a fost asfixiat cum fum.

Administrația Penitenciară promite un răspuns ferm însă, pe de altă parte, gardienii sunt și ei tot mai puțini plângându-se că nu dispun de măști ori de mănuși de protecție contra coronavirusului și nici de soluții dezinfectante, astfel că mulți gardieni au decis să nu mai lucreze în această perioadă de pandemie.

În afară de anchete penale, deținuții care au protestat acum nu vor mai putea beneficia de măsurile excepționale ce intră în vigoare chiar de luni. Ministrul Justiției lucrează la un plan excepțional ce va fi pus în aplicare în această perioadă de urgență sanitară pentru a fi redus numărul de deținuți în condițiile în care Franța înregistrează o suprapopulare a închisorilor.

Ministrul Justiției, Nicole Belloubet a cerut de mai multe zile ”eliberarea de urgență”, anticipată, a deținuților bolnavi ori a celor aflați la sfârșitul pedepsei – ”pentru a se evita o criză sanitară și securitară”.

Măsurile excepționale sunt elaborate în cadrul legii privitoare la starea de urgență sanitară. Ministrul a cerut totodată să nu fie încarcerați cei care au primit pedepse mici pentru a nu crește numărul deținuților din penitenciare.

În ultimele zile, mai puțin de 100 de noi persoane au fost încarcerate, comparativ cu aproximativ 300 câte erau încarcerate în mod normal, explică Administrația Penitenciară.

Excepțional, pentru a rămâne în contact cu familia chiar și în acestă perioadă de carantină generală, fiecare deținut va primi un credit de 40 de euro – sumă ce corespunde a 11 ore de comunicare telefonică pe un telefon fix în Franța ori a 5 ore pe un telefon mobil. 

Apoi. va fi gratuit accesul la televiziune în celule iar deținuții cu o stare precară vor beneficia de un ajutor lunar de 40 de euro pentru a-și cumpăra alimente.

Fresnes este penitenciarul în care, în urmă cu câteva zile a murit un deținut bolnav de coronavirus. 

Aici sunt încarcerate aproape 2 200 de persoane în condițiile în care nu există decât 1 300 de locuri.

Deținutul fusese încarcerat cu doar câteva zile înainte să apară primele semne de îmbolnăvire cu coronavirus și urma să rămână după gratii doar până la începutul lunii mai.