Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemia de coronavirus accelerează în Franța

20200322_124414.jpg

Coadà la pâine, Paris 22 martie. Franta este de martea trecutà în carantinà si cetàtenii nu au voie sà iasà din case decât pentru a cumpàra strictul necesar.
Coadà la pâine, Paris 22 martie. Franta este de martea trecutà în carantinà si cetàtenii nu au voie sà iasà din case decât pentru a cumpàra strictul necesar.
Image source: 
Vasile Damian

Epidemia de coronavirus accelerează în Franța. «Valul este aici» spunea ieri președintele Emmanuel Macron. Pusă în carantină de aproape o săptămână, Franța continuă să-și vadă numărul de infectați și de morți în creștere în fiecare zi. Ieri seară se înregistrau 674 de decese de la începutul epidemiei și peste 7.200 de oameni erau internați. Pentru a observa o eventuală schimbare a curbei, e nevoie de mai mult timp, spun specialiștii. Dealtfel, azi sau cel târziu mâine autoritățile de la Paris ar urma să anunțe o prelungire a carantinei și o posibilă înăsprire a regulilor.

Pentru moment, carantina ar urma să ia sfârșit peste o săptămână, miercuri întâi aprilie. Un Consiliul științific creat în jurul crizei Covid-19 își va da verdictul însă azi în privința prelungirii perioadei și a eventualelor înăspriri a regulilor. Acest ultim aspect, condiții mai drastice de carantină, este însă respins pare-se atât de guvern cât mai ales de Consiliul de stat. Unii medici cer totuși reguli mai stricte pentru a stopa răspândirea bolii. «Vârful» epidemiei de coronavirus în Franța ar urma să fie atins în circa o săptămână, estimează specialiștii. Adică exact când ar urma să se termine carantina.

In așteptarea sugestiilor Consiliului științific, la Palatul Elysée, președintele Emmanuel Macron a ținut azi o audioconferință cu așa-zisele «autorități religioase și morale» ale țării – lideri de culte deci dar și de obediențe masonice – pentru a aborda chestiunea «coeziunii morale a țării in fața acestei crize care nu este decât la începutul ei», estimează președinția franceză.

La Paris și in regiunea capitalei, una dintre cele mai afectate de epidemie, spitalele au déjà peste 650 de bolnavi în secțiile de reanimare. Cu alte cuvinte, nu sunt încă saturate dar nici departe.

Pe plan școlar, ministrul Educației «mizează» pe o redeschidere a școlilor pe 4 mai. De asemenea, oficialul francez «speră» ca bacalaureatul din acest an să se țină la datele prevăzute inițial.

In fine, în urma interdicției de a ieși din case impusă marțea trecută, serviciile de poliție au efectuat aproape două milioane de controale în toată țara. S-au dat cu această ocazie aproape 92.000 de amenzi. Prima amendă se ridică la 135 de euro. In caz de recidivă în mai puțin de 15 zile, prețul crește la 1.500 de euro. In fine, a treia nerespectare a carantinei într-un răstimp de o lună se transformă în delict pasibil cu 6 luni închisoare și 3750 de euro amendă.