Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Angajații expuși recompensați cu o primă

o_casiera_dotata_cu_o_masca_lucreaza_in_spatele_unei_folii_de_plastic_pentru_a_se_proteja_de_coronavirus_intr-un_magazin_din_strasbourg_19_martie_2020.jpg

O casieră dotată cu o mască lucrează în spatele unei folii de plastic pentru a se proteja de coronavirus într-un magazin din Strasbourg, 19 martie 2020.
O casieră dotată cu o mască lucrează în spatele unei folii de plastic pentru a se proteja de coronavirus într-un magazin din Strasbourg, 19 martie 2020.
Image source: 
Frederick Florian / AFP

Mai multe grupuri din domeniul distribuției au decis să aloce o primă de 1.000 de euro salariaților mobilizați la locul de muncă în acest timp de criză sanitară. 

Auchan, Kingfisher - din care face parte Castorama și Brico Dépôt, dar și alte magazine precum Intermarché și Carrefour sunt grupurile care au anunțat până acum că doresc să sprijine angajații aflați în prima linie pentru a menține întregul circuit logistic și alimentar în particular, în această perioadă de carantină generală în care se află Franța de o săptămână.

 

Ansamblul angajaților din aceste magazine, depozite, servicii de livrare la domiciliu și magazine on-line vor fi recompensați cu  o primă forfetară, au precizat responsabilii Auchan. 65.000 de salariați francezi sunt vizați.

Carrefour are 85.000 de salariați. Nu toți vor primi această primă ci doar cei care lucrează în aceste momente de urgență sanitară.

 

Grupul francez Auchan a salutat ”angajamentul” salariaților. Pentru ei au fost luate măsuri de protecție în toate magazinele din Franța - vânzătorii sunt dotați cu măști și mănuși de protecție, casierii lucrează în spatele unui plexiglas pentru a nu fi în contact direct cu clienții iar unele magazine și-au adaptat orarul pentru a acorda o atenție sporită persoanelor în vârstă.

 

Pe fondul acestei crise sanitare a fost creat și un serviciu de retragere a comenzilor din magazine și din depozite, pentru a se limita contactul direct cu clienții. Și salariații care lucrează în aceste noi servicii vor fi recompensați cu prima de 1.000 de euro.

 

Acestea sunt servicii complementare celui de livrare la domiciliu, care, continuă să funcționeze în Franța. Cei care livrează evită însă să intre în contact direct cu clienții și lasă cumpărăturile la ușa celui care a comandat.

 

Cât despre serviciul de retragere a alimentelor, acesta este propus doar în magazinele și depozitele pentru care administrația consideră că sunt îndeplinite toate condițiile sanitare și de securitate.

 

1 million de persoane lucrează în acest moment în sectoarele de primă necesitate din Franța: alimentație, transporturi, producția și distribuția de energie electrică, în sectorul medical și în cel farmaceutic. 

 

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire cerea vineri companiilor din domeniile esențiale să verse o primă neimpozitată, până pe 30 iunie, salariaților care ”au curajul să lucreze în acest context de pandemie de coronavirus”. 

 

Sindicatele salută măsura și subliniază că întregul personal din supermarketuri, spre exemplu, are o oarecare frică deoarece întâlnesc sute de persoane zilnic. Amintim că în Franța, de pe 15 martie sunt închise toate magazinele nealimentare, restaurantele și barurile - puține au păstrat serviciul de livrare la domiciliu. Sunt deschise brutăriile, magazinele alimentare, unele agenții bancare.