Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Clorochina: Cum se vor derula testele clinice

coronavirus-tot_mai_multi_francezi_stau_ore_intregi_la_coada_pentru_a_fi_testati_gratuit_in_unitatea_de_boli_infectioase_condusa_de_doctorul_didier_raoult_din_marsilia.jpg

Coronavirus-Tot mai multi francezi stau ore întregi la coada pentru a fi testati gratuit în unitatea de boli infectioase condusa de doctorul Didier Raoult din Marsilia.
Coronavirus-Tot mai multi francezi stau ore întregi la coada pentru a fi testati gratuit în unitatea de boli infectioase condusa de doctorul Didier Raoult din Marsilia.
Sursa imaginii: 
Coronavirus-Tot mai multi francezi stau ore întregi la coada pentru a fi testati gratuit în unitatea de boli infectioase condusa de doctorul Didier Raoult din Marsilia.

800 de pacienți francezi atinși de coronavirus vor fi incluși într-un test clinic ce se derulează la nivel european. Bolnavii vor fi tratați cu clorochină - un antiviral utilizat, în mod normal, în tratamentul paludismului.

Profesorul francez Didier Raoult - specialist în boli tropicale și director al Spitalului de Boli Infecțioase din Marsilia este cel care promovează acest tratament, după ce l-a utilizat pe proprii bolnavi de Covid-19 iar rezultatele au fost foarte bune. Luni, la acest spital au venit sute de persoane pentru a se verifica dacă au noul virus. Ei au stat la coadă între trei și cinci ore pentru a ajunge să se verifice dacă sunt purtători de coronavirus.

«Discovery» se numește testul clinic european ce a debutat luni și în care vor fi testate practic patru tratamente împotriva Covid-19. 

În timp ce noul coronavirus continuă să se propage în lume, cursa pentru găsirea unui tratament a devenit o prioritate pentru autoritățile sanitare din întreaga lume.

 

În total, 3200 de bolnavi de Covid-19 vor fi incluși în acest program Discovery, din cel puțin șapte state europene. 

În Franța, 800 de bolnavi spitalizați în Paris, Lyon, Strasbourg, Lille și Nantes au fost invitați să participe, pe bază de voluntariat. 

 

Patru tratamente și cinci molecule vor fi testate în total, printre care și faimoasa clorochină. 

Acest antiviral, utilizat până acum pentru tratarea paludismului, nu era inițial prevăzut să fie inclus în acest program.

Profesorul Didier Raoult, șeful Spitalului universitar de Boli Infecțioase din Marsilia a condus propriul test pe 24 de pacienți spitalizați administrându-le clorochină asociată cu azitromicină - un antibiotic. După șase zile, doar 25 % cintre bolnavi mai aveau coronavirus iar restul erau vindecați.

Unii dintre colegii săi atenționează asupra faptului că acest antiviral - clorochina poate determina efecte secundare periculoase.

Prudente, autoritățile sanitare au adăugat, în cele din urmă, acest tratament la testele ce erau deja planificate la nivel european.

 

Înaltul Consiliu de Sănătate Publică din Franța recomandă doctorilor să nu utilizeze clorochina decât în cazurile grave și sub supraveghere medicală strictă, anunța luni seară ministrul Sănătății, Olivier Véran.

 

«Clorochina face parte din medicamentele care pot declanșa probleme de ritm cardiac”, explică, la rândul său, profesorul Olivier Bouchaud, șeful serviciului de boli infecțioase de la Spitalul din Avicenne, Bobigny.

 

Institutul național de Cercetare Medicală - INSERM este organismul care conduce cercetarea în Franța și promite că tratamentul va fi evaluat după primele 15 zile de la începutul administrării antiviralului.

 

Între timp, la Marsilia, o lungă coadă putea fi observată luni în stradă. Francezii s-au prezentat numeroși, din proprie inițiativă, la Spitalul de Boli Infecțioase. Înarmați cu scaune căci au așteptați între trei și cinci ore pentru a fi verificați dacă sunt purtători, sau nu, de coronavirus.

 

Microbiologiștii ce lucrează aici s-au obișnuit cu aceste lungi cozi. Ei susțin că tendința s-a accentuat după ce a început criza în Italia. Pentru echipele spitalului, testul de depistare nu reprezintă nicio problemă, procedura este ușoară, susțin ei.

Singura problemă este că din cauza numărului foarte mare de oameni care s-a prezentat luni, a crescut timpul în care pot fi cunoscute rezultatele. 

Fiecare persoană care s-a testat primește acasă rezultatul, în 72 de ore comparativ cu 2 ore cât era necesar până acum.

 

Într-un comunicat, instituția declară că îi va testa pe toți cei care se prezintă la acest spital. Un mesaj care nu coresponde cu cel al Agenției de Sănătate care, insistă asupra necesității ca populația să rămână acasă și să nu se deplaseze la spital sub nicio formă. În cazul în care o persoană prezintă simptomele de coronavirus, trebuie sunat medicul de famile, care, cunoscând antecedentele medicale va decide dacă va solicita chiar el intervenția unei ambulanțe pentru ca pacientul să fie transportat la spital. 

 

Protocolul a fost realizat cu scopul de a fi decongestionat numărul de urgență, în urma numeroaselor apeluri primite de la populație dar și pentru a se asigura că bolnavii de coronavirus vor beneficia de culoare speciale în spitale, pentru ca restul pacienților să nu intre în contact cu aceștia.