Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Mai multe spitale europene preiau pacienți francezi

mulhouse_20_martie_2020-_un_spital_de_campanie_este_instalat_de_armata_pentru_a_prelua_din_bolnavii_de_coronavirus_aflati_in_spitalele_de_stat_din_alsacia_regiunea_cea_mai_atinsa_de_pandemie._sebastien_bozon_afp.jpg

Mulhouse, 20 martie 2020- un spital de campanie este instalat de armată pentru a prelua din bolnavii de coronavirus aflați în spitalele de stat din Alsacia, regiunea cea mai atinsă de pandemie.
Mulhouse, 20 martie 2020- un spital de campanie este instalat de armată pentru a prelua din bolnavii de coronavirus aflați în spitalele de stat din Alsacia, regiunea cea mai atinsă de pandemie.
Image source: 
Sebastien Bozon AFP

În plină pandemie de coronavirus, mai multe spitale din Europa au acceptat să primească pacienți francezi. Medicii de la Mulhouse nu mai știu cum să facă față afluxului de bolnavi de Covid-19 astfel că au cerut ajutorul Germaniei. La Mulhouse se pune în funcțiune un spital de campanie, pentru a ajuta astfel spitalul de stat aflat aici, care, este saturat de câteva zile.

Spitalul militar ridicat în ultimele zile, la Mulhouse, pe o suprafață de 1.000 de mp  va deveni operațional în aceste zile. 

Este vorba de 20 de corturi imense ce dispun de 30 de paturi de reanimare și ventilație. Spitalul civil se află la doar câțiva zeci de metri și dispune de 40 de paturi similare.

Capacitatea este însă mult depășită în ultimele zile astfel că numeroși pacienți au fost preluați cu elicoptere ori cu avioane și transportați către spitale franceze ce dispun încă de logistica necesară pentru a-i prelua. 

Unii bolnavi au fost preluați însă de spitale din Germania, Elveția și din Luxembourg. 

Ceea ce este interesant - medici din privat au lansat un apel către statul francez pentru a fi lăsați să ajute în aceste momente dificile.

Președintele Federației Clinicilor private din Franța, Larmine Gharbi declară că ”în timp ce spitalele de stat franceze sunt depășite de situație, 500 de clinici private ce dispun de 4.000 de paturi de reanimare ce au fost oferite autorităților pentru a fi folosite de bolnavii de coronavirus sunt în continuare neutilizate”.

Potrivit cifrelor prezntate luni seară de ministrul sănătății, în Franța se află în reanimare peste 2080 de pacienți cu Covid-19.