Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța înăsprește condițiile de izolare: maximum o oră de ieșire din casă și de unul singur; la înmormântări, cel mult 20 de persoane

poza_vasile.jpg

Rue de Rivoli, 7 seara, într-o zi de carantinà. In timpuri normale, strada este arhiplinà la ora asta. 23 martie 2020.
Image source: 
Vasile Damian

In ciuda unor măsuri de carantină impuse déjà de o săptămână, epidemia de coronavirus continuă să progreseze în Franța. De la începutul ei s-au înregistrat déjà 860 de morți și apropae 20.000 de persoane au fost contaminate. In fața unei situații care devine tot mai dramatică pe zi ce trece, premierul Edouard Philippe a decis aseară, în urma unei concertări cu președintele Emmanuel Macron dar și cu responsabilii Consiliui științific, să semneze decretul care înăsprăște măsurile impuse francezilor. 

Prima măsură îi privește pe sportivi, în particular pe cei care fac jogging și care populează tot mai mult străzile franceze de când a fost instaurată carantina, izolarea, impusă mațea trecută. De acum încolo, «plimbarea și sportul se vor face într-o rază de un kilometru în jurul domiciliului, maximum o oră pe zi și de unul singur». Cu alte cuvinte, pe atestația de completat ca și până acum pentru fiecare ieșire din casă va trebui să fie precizată și ora la care ai părăsit domiciliul.

O altă măsură privește controversatele dar, uneori, necesarele piețe în aer liber care există mai peste tot în Paris dar și în provincia franceză. Ele sunt interzise de acum încolo. Prefecții sau primarii vor putea cere în mod excepțional, ici și colo, deschiderea acestora dar în capitală s-a anunțat déjà că aceste piețe nu vor fi redeschise până la noi ordine.

Deplasările la medic, contrar a ceea ce era valabil până azi, sunt rezervate, permise, doar pentru consulațiile urgente sau celor în urma unei convocări din partea medicului.

La înmormântări nu se vor putea reuni decât maximum 20 de persoane, cu alte cuvinte doar familia foarte apropiată a defunctului.

Anumite orașe franceze – circa 30 la număr – au impus de asemenea, din decizia primariilor, interdicții totale de circulație între orele 9 seara și 6 dimineața.

In fine, în urma adoptării în week-end a proiectului de lege în acest sens, Franta este începând de azi și pentru două luni în «stare de urgență sanitară», regim care încadrează izolarea dar și alte măsuri restrictive.

La întrebarea «cât va dura această carantină impusă francezilor ?», premierul Edouard Philippe a răspuns vag aseară : «Incă câteva săptămâni».