Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pascal Bruckner în Figaro: «Suntem constrânși de acum încolo să facem din izolare un nou mod de viață»

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In fața propagării tot mai rapide a epidemiei de coronavirus, autoritățile din Franța au decis luni seara să înăsprească și mai mult măsurile de izolare a populației. Ce scriu ziarele, comentatorii de azi, despre aceste decizii și în general, despre situația din Franța?

Continuă în spațiul public și deci și în presă, polemica în jurul clorochinei, medicament anti-paludism pe care însă un medic specialist din Marsilia l-a testat, spune el cu succes, pe pacienții atinși de Covid-19. «Didier Raoult, geniu nerecunoscut sau fals profet ?» se întreabă de exemplu Le Figaro. Ziar conservator care mai notează că «la Marsilia, sute de persoane vin să se testeze de coronavirus la profesorul Raoult». Si Le Parisien, ziar popular, constată că «lumea medicală e în continuare divizată apropo de acest medicament».Libération publică pe coperta sa de azi poza lui Didier Raoult – un mare bărbos pletos, departe de imaginea clasică a medicului – cu titlul-întrebare scris enorm : «Clorochina: speranță sau miraj?»

Intr-o tribună publicată tot de Le Figaro, cunoscutul scriitor și filozof francez Pascal Bruckner constată că «suntem constrânși de acum încolo să facem din izolare un nou mod de viață». Cu mare finețe, intelectualul descrie experiența surprinzàtoare a izolării în masă. “Cum își reorganizează omul zilele, cum să reziști și să rămâi demn în astfel de situații”, iată doar o parte din întrebările la care încearcă să răspundà Bruckner în tribuna din Figaro.

Mai pragmatic și mai puțin filosofic, Le Monde, ziarul de referință din Franța, constată că președintele Emmanuel Macron este pus în fața mizelor contradictorii ale izolàrii «menținerea activității economice și exigențele sanitare”. Același Le Monde comentează si sentimentele prin care trec medicii francezi dupà decesul de coronavirus a primilor lor colegii. «Sunt dispus să fac toate sacrificiile dar nu să mă joc cu viața mea» spune unul dintre doctorii intervievați de Le Monde.

Cotidianul Libération publică zilnic o cronică semnată de Christian Lehmann, scriitor și medic din periferia Parisului. In fila de jurnal de astăzi, autorul își descrie în detaliu pregătirile zilnice pentru a-și primii pacienții dar mai ales îl critică vehement pe Olivier Véran, ministrul Sănătății și doctor de profesie. «Ceea ce spus ieri apropo de decesul medicului mort în Val d’Oise de coronavirus este grotesc, insultător și fără respect față de întreaga comunitate medicală. Véran ar trebuie să fie căpitanul nostru, nu criticul». Oficialul francez declarase că medicul decedat se infectase în afara spitalului unde lucra.