Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Agricultura este fără mână de lucru, ministrul cheamă francezii să lucreze pământul

franta-_ministrul_agriculurii_cauta_urgent_lucratori_agricoli_pentru_a_asigura_productia_si_distributia_noilor_fructe_si_legume.jpg

Franța- Ministrul Agriculurii caută urgent lucrători agricoli pentru a asigura productia si distributia noilor fructe si legume.
Franța- Ministrul Agriculurii caută urgent lucrători agricoli pentru a asigura productia si distributia noilor fructe si legume.
Sursa imaginii: 
Philippe HUGUEN / AFP

Va trebui să producem pentru ca să hrănim francezii, explică ministrul, făcând apel la, spune el, ”simțul civic al fiecăruia”. 

Francezii sunt chemați să ajute agricultorii pentru a ”hrăni țara pe timp de criză sanitară” – după cum s-a exprimat ministrul Agriculturii, Didier Guillaume. El speră să fie evitată astfel penuria de fructe și de legume.

Apelul este lansat către cei care nu lucrează în aceste momente.

200.000 de locuri de muncă în agricultură sunt disponibile în acest moment, a declarat oficialul explicând că agricultorii caută să angajeze cât mai repede deoarace muncitorii de bază - românii și polonezii, tunisienii și marocanii s-au întors în țările lor, în această perioadă de pandemie de coronavirus.

Agicultorii sunt disperați din mai multe motive.

Odată pentru că lumea s-a aprovizionat, pentru această perioadă de carantină, cu conserve și nu cu produse proaspete – fructe și legume astfel că mulți dintre agricultori se văd cu stocuri întregi nevândute. 

Apoi, muncitorii care lucrau de obiecei în acest domeniu – românii, polonezii și marocanii s-au întors în țările lor, odată ce s-au închis frontierele europene.

Iar odată cu închiderea frontierelor, agricultorii nu mai pot exporta produsele lor. Un agricultor din sudul Franței explica faptul că în depozitul său are o tonă și jumătate de căpșuni care, înainte de criză, erau exportate în Elveția dar erau vândute și în Franța. Acum, recolta sa este blocată în depozit iar pe câmp, noile căpșuni se strică căci nu mai are cine să le culeagă. Tot ce mai poate face este să distribuie personal căpșuni, pe plan local, pentru a salva, cât poate, o parte din producție. Dar și aici există o problemă: prețul. Dacă înainte de criză, primele căpșuni erau vândute cu 8 euro, acum, ele sunt vândute cu 4 euro ori cu 3,5 euro/kg.

Nu în ultimul rând, dacă până acum piețele au rămas deschise în Franța, guvernul a decis închiderea lor deoarece adunau foarte multe persoane deci era o modalitate foarte ușoară de a fi transmis acest vírus.

Acum, ministrul Agriculturii cere celor care doresc să lucreze să își investească timpul în a ajuta agricultorii dar și pentru a asigura astfel întregul lanț de producție și distribuție a produselor proaspete către magazine.

Christine Lambert –președinta FNSEA, principala federație agricolă, susține că se caută urgent 45.000 de lucrători pentru luna martie iar pentru aprilie și mai alți 80.000 pentru a recolta noile legume și fructe.

Riscul este ca producția să rămână pe câmp, se teme ea.

Iar cum în această perioadă totul se derulează pe internet, proprietarii de exploatații s-au mobilizat pe rețelele sociale pentru a-și căuta mână de lucru. Primii care au răspuns sunt particulari din regiunea Alsacia, cea mai afectată de pandemia de coronavirus.

Guvernul mai cere francezilor să privilegieze consumul de produse naționale iar supermarketurilor le cere să se aprovizioneze de la producătorii locali pentru a da dovadă de ”patriotism economic”. 

Marile grupuri au răspuns imediat: Carrefour și  Intermarché susțin că doresc să ajute agricultorii și pescarii francezi – și ei foarte afectați de scăderea bruscă a consumului de produse proaspete.

Acum, întrebarea care și-o pun mulți francezi este dacă țara lor nu riscă să intre într-un colaps alimentar. Asta după ce francezii au lăsat magazinele pe jumătate goale și au cumpărat, în săptămâna de dinainte de a intra în carantină, alimentele necesare pentru două luni. Mai exact, într-o singură zi, cea în care președintele Emmanuel Macron anunța instituirea carantinei, francezii au cumpărat de 5 ori mai multe paste și de peste 3 ori mai multă hârtie igienică ori zahăr.

Ceea ce a determinat, în primă instanță, marile magazine, să limiteze cantitatățile ce puteau fi cumpărate. A fost motivul pentru care ministrul Economiei a cerut francezilor să adopte un comportament responsabil șă să achiziționeze cât are real nevoie și nu pentru a stoca alimente.

Richard Girardot – președintele Asociației Naționale a Industriei Alimentare susține că dacă până acum, producătorii lucrau în două schimburi, acum se lucrează în plus – în trei schimburi a câte opt ore pentru a asigura alimentele necesare. Apoi, producătorii privilegiază realizarea produselor ce sunt în acest moment cerute. 

În depozite există stocurile necesare pentru a acoperi perioada următoare în timp ce fabricile de alimente și-au crescut capacitatea de producție, asigură Richard Giradot . 

O altă chestiune este transportul mărfii pe timp de carantină. Aici ministrul Economiei atenționează că transportatorii de alimente se pot deplasa liber în această perioadă de carantină generală.