Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Starea de urgență sanitară este o lege scelerată”-avocat, în paginile lui Le Monde

Avocatul Raphaël Kempf denuntà instaurarea stàrii de urgentà sanitarà.

Instaurarea stării de urgență sanitară în Franța din cauza crizei coronavirus, nu este apreciată de toată lumea. Un avocat francez, specialist de drept penal, denunță în paginile lui Le Monde acest text descris drept «scelerat». Ce mai scrie presa franceză de azi, ce comentarii apar în ziarele franceze despre ipoteza unei prelungiri a perioadei de izolare?

Le Monde, ziar de seară și publicația de referință din Franța, este categoric : «Perioada de izolare va fi prelungită sigur, înaintea instaurării testelor la scară mare. Până acum, Parisul refuzase idea testelor sistematice. Treptat însă autoritățile par să se convertească la persepctiva unei politici de depistare în masă, lucru care ar permite doar izolarea cazurilor suspecte. Actualemente, Franța face 5.000 de teste pe zi – e mai mult decât media europeană – dar ar trebui să facă 50.000 la sfârșitul perioadei de carantină», estimează un specialist citat de La Monde. Ziar care publică și o lungă tribună a unui mare avocat francez. Raphaël Kempf denunță starea de urgență sanitară. «Dând puteri sporite poliției și administrației, aceastà lege instaurează o justiție secretă și ilustreazà abandonarea statului de drept. Existà marele risc ca acest text, inițial prevăzut pentru două luni, sà se perenizeze. Ce și cine ne garantează că aceste «inovații» judiciare nu vor deveni permanente. Dacă rămânem atașați ideii de stat de drept, trebuie să denunțăm aceste riscuri și mai ales starea de urgență sanitară care nu este decât o lege scelerată» conchide avocatul Kempf în paginile lui Le Monde.

Cotidianul conservator Le Figaro publică de partea sa un lung interviu cu Jean-Yves Le Drian. Ministrul francez de externe dă detalii despre repatrierea celor 130.000 de turiști francezi blocați în străinătate – 80.000 au revenit déjà acasă. Seful diplomației franceze răspunde apoi criticilor apropo de Europa care nu a fost destul de solidară cu Italia. «Italia va beneficia de sprijin european, de material medical, nu am închis niciodată ușa italienilor. E adevărat că totul nu a fost perfect, Europa nu a anticipat destul de bine amploarea crizei, a fost lentă la demaraj» recunoaște Le Drian care deplânge și faptul că «s-au luat decizii unilaterale și naționale, fără coordonare».

Libération, ziar cu simpatii de centru-stânga, se apleacă asupra caselor de bătrâni evocate mai înainte. «Riscăm o hecatombă în aceste instituții care duc lipsă de de toate: personal, material, șamd. Luni erau anunțați 20 de morți într-o casă de bătrâni din estul Franței. Alte zeci de victime au fost recenzate în alte azile. Bilanțul final ar putea fi teribil» avertizează Libé.

Le Parisien, ziar popular și unul dintre cele mai citite din Franța în versiunea sa națională Aujourd’hui en France, publică un lung reportaj consacrat «eroilor modești dar determinați reuniți sub numele generic de corp medical. Circa două milioane de medici, infirmieri, mai tineri sau mai în vârstă, se bat zilnic pentru a salva vieți în toate colțurile Franței unde coronavirusul face ravagii». O parte dintre aceștia sunt deci azi omagiați, interviuvați de Le Parisien.

In fine, Le Journal du Dimanche publică un lung articol sub titlul-întrebare «Oare sosirea căldurii și a umidității vor ajuta la oprirea epidemiei? Cert este că mai multe studii atestă acest lucru, sezonalitatea virusului, precum gripa care este activă mai degrabă iarna. Actualmente, coronavirusul progresează mai lent în emisfera sudică. In țări precum Malaezia, Australia sau Thailanda, în ciuda unor focare, epidemia face mai puține ravagii decât în Franța, Italia sau SUA». Același JDD pune îi pune însă în gardă pe cititorii prea optimiști. «Aceste studii rămân statistice iar noul virus a dejucat déjà mai multe preziceri de când a apărut. In plus, precedentele epidemii ne îndeamnă la prudență. Cu alte cuvinte, mai bine să nu contăm doar pe meteo ca să punem capăt pandemiei».