Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Polițiștii francezi amenință că nu mai fac controale stradale

in_franta_politisti_controleaza_trecatori_pentru_a_observa_daca_au_justificatiful_de_deplasare_pe_perioada_carantinei_generale_in_incercarea_de_a_limita_propagarea_coronavirusului.jpg

În Franța, polițiști controlează trecători pentru a observa dacă au justificatiful de deplasare pe perioada carantinei generale, în încercarea de a limita propagarea coronavirusului.
În Franța, polițiști controlează trecători pentru a observa dacă au justificatiful de deplasare pe perioada carantinei generale, în încercarea de a limita propagarea coronavirusului.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Benoit Tessier

În Franța, sindicatele polițiștilor amenință că suspendă controalele stradale ale celor care ies din casă în ciuda carantinei impuse de autorități. Polițiștii au lansat un ”avertisment solemn” ministrului de Interne denunțând lipsa de măști și a mănușilor de protecție. Între timp, bolnavi de coronavirus au fost joi transportați cu un TGV pentru a fi eliberate din spitalele supraîncărcate din Strasbourg.

Anunțul sindicatelor vine după ce Ministerul de Interne a decis să aloce stocul polițiștilor de măști pentru serviciile de urgență și personalul medical. 

Deloc echipate împotriva coronavirusului, forțele de ordine din Franța s-au organizat până acum cum au putut.

Angajate în războiul împotriva pandemiei, forțele de ordine plătesc și ele un tribut. 150 de cazuri de îmbolnăvri s-au înregistrat în cadrul poliției, cifră contabilizată de AFP. În cadrul jandarmeriei, 20 de cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate iar un jandarm și-a pierdut viața.

Aproximativ 100.000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați de mai bine de o săptămâmă pentru a efectua aceste controale stradale. În Franța, persoanele care ies din casă în ciuda carantinei primesc 135 de euro amendă, 1.500 de euro dacă interdicția a fost încălcată a doua oară iar pentru trei abateri - 3 750 de euro și 6 luni de închisoare.

În lipsă de personal, 3.700 de elevi jandarmi au fost chemați pentru a da o mână de ajutor.

Potrivit France Presse, ministrul de Interne a decis să pună la adăpost echipele din sectoarele cele mai sensibile – anti-terorism spre exemplu, pentru a se asigura că în cazul unei ”crize de securitate adiționale” , cum ar fi un atentat, echipele sunt capabile să intervină. 

Nejustificând lipsa măștilor, directorul general din Ministerul Sănătății, Jérôme Salomon le transmite polițiștilor aflați în prima linie că nu au nevoie să poarte mască – în condițiile în care aceștia intră în contact direct de zeci de persoane zilnic.

În Franța, lipsa măștilor este o problemă foarte mare care pune în dificultate și personalul medical. Mulți medici aflați în acest moment în spitale sunt nevoiți să lucreze fără măști. De aceea, de altfel, au fost luate 1,2 milioane de măști de la Ministerul de Interne și distribuite personalului medical. Cifra este însă infimă căci numărul celor mobilizați în acest moment în spitale este și el foarte mare.

În plus față de numărul de angajați în sistemul sanitar, 300 de persoane aflate în rezerva sanitară ajută în acest moment în spitale, medicii veterinari au integrat și ei această rezervă, mai exact 4.000 de medici veterinari care vor fi distribuiți, dacă va fi cazul, pentru a primi pacienții dar fară a se implica direct în actul medical.

Situația este într-atât de gravă încât plângerile împotriva guvernului s-au multiplicat în ultima perioadă. Spre exemplu, un colectiv de 600 de medici au lansat o petiție – ce a strâns deja, în doar câteva zile, 200.000 de semnături, în care, acuză premierul și pe fostul ministru al Sănătății, Agnès Buzyn că ”nu au acționat destul de repede, nu au luat măsurile necesare, nu s-au alocat măști de protecție și nu se fac sistematic teste de coronavirus”.  

Între timp, 20 de bolnavi de coronavirus aflați în reanimare au fost evacuați de la un spital din Strasbourg, la bordul unui TGV ce a fost special amenajat în acest sens. O operațiune fără precedent ce a necesitat măsuri speciale: spre exemplu gara din Strasbourg a fost închisă publicului.

Bolnavii au fost repartizați în mai multe vagoane iar fiecare vagon dispunea de o echipă medicală formată din 6 specialiști. În plus, 50 de infirnnieri au acompaniat bolnavii.

Pacienții au fost transportați la spitale din Angers, Le Mans, Nantes și la Roche-sur-Yon.

Peste 500 de bolnavi de coronavirus au murit în spitalele din zona Alsacia iar zona este extrem de afectată de pandmie.

Paturi de reanimare au fost pregătite pentru pacienți francezi și în Germania, Elveția și în Luxembourg.