Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Carantina este prelungită până cel puțin pe 15 aprilie

o_femeie_practica_sport_in_montmartre_paris_25_martie_2020.jpg

O femeie practica sport în Montmartre, Paris, 25 martie 2020.
O femeie practica sport în Montmartre, Paris, 25 martie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Autoritățile franceze doresc prin acestă carantină să prevină propagarea coronavirusului. 

Premierul Edouard Philippe anunță o prelungire a perioadei de carantină până cel puțin pe 15 aprilie. 

”După zece zile de carantină este clar că nu suntem decât la începutul valului epidemic”, explică primul ministru. El a adaugat că aceleași reguli se vor aplica și în continuare: oamenii sunt rugați să rămână în case, rămân închise barurile și restaurantele, transportul public a fost mult redus, fabricile - cu excepția celor din sectoarele esențiale au fost oprite iar salariații își desfășoară activitatea de acasă, acolo unde este posibil. Piețele rămân închise. 

Se poate ieși din casă pentru a cumpăra alimente de la un magazin care se află nu mai departe de 1 km de domiciliu, pentru a face sport, pentru a merge la doctor, pentru a acorda asistență persoanelor vulnerabile ori pentru a se îngriji de copii. Acum, singuri copii neacompaniați în acest moment sunt cei ai personalului aflat în prima linie: personalul medical ori forțele de ordine. Mulți particulari se implică și s-au oferit să ajute în această perioadă copilașii personalului medical pentru ca acesta să poată lucra. 

Se poate ieși din casă, dar nu mai mult de o oră, o singură dată pe zi, pentru a plimba animalul de companie. 

Indiferent de motiv, cei care ies din casă trebuie să aibă asupra lor un justificativ de deplasare derogatoriu, completat pe propria răspundere cu ora exactă la care s-a ieșit din casă, domiciliul și motivul deplasării.

Cei care ies din casă fără un motiv bine justificat riscă o amendă de 135 de euro. Pentru a doua abatere amenda este de 1.500 de euro iar peste trei ieșiri din casă fără motiv costă 3.750 de euro și 6 luni de închisoare.

Premierul Edouard Phiippe atenționează: carantina ar putea fi prelungită și după data de 15 aprilie dacă situația sanitară o va cere.

Ultimul bilanț al autorităților franceze indică 1 696 de decese de Covid-19, în spital.  3 375 de pacienți se află în reanimare dintr-un total de 13 904 pacienți spitalizați în Franța. Dar totalul persoanelor infectate cu Covid-19 în Franța este de 29 500. 

 

Cinci medici și-au pierdut viața după ce au fost contaminați, un jandarm precum și o adolescentă de 16 ani.

Doar în regiunea pariziană se află în reanimare 1 300 de persoane. În plus, 240 de vârstnici aflați în case pentru bătrâni sunt purtători de coronavirus.