Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patrick Devedjian, fost ministru francez, a murit de coronavirus

devedjian_-.jpg

Patrick Devedjian, figurà a dreptei franceze, fusese testat pozitiv la Covid-19 la mijlocul sàptàmânii
Patrick Devedjian, figurà a dreptei franceze, fusese testat pozitiv la Covid-19 la mijlocul sàptàmânii
Sursa imaginii: 
Pascal Kovarik, AFP

Patrick Devedjian, fost ministru conservator francez, președinte al Departamentului Hauts-de-Seine de lângă Paris, unul dintre cele mai bogate ale Franței, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, de coronavirus. In vârstă de 75 de ani, Devedjian fusese testat pozitiv la Covid-19 miercuri, zi în care a fost și internat la spital. El este prima personalitate franceză care moare în urma pandemiei de coronavirus care face zilnic tot mai multe victime în Franța.

Figură istorică a dreptei franceze, Patrick Devedjian intrase în politică în anii ’60. Mai întâi militant al extremei drepte franceze – ca și mulți alți conservatori francezi – Devedjian își va îndulci apoi treptat discursul pentru a se apropia de curentul gaullist, după umele fostului președintele Charles de Gaulle. Devedjian va creea mai întâi, alături de alți tenori ai dreptei precum Jacques Chirac și Charles Pasqua, partidul RPR.  Apoi va participa la creearea formațiunii UMP.

Avocat de profesie, Patrick Devedjina a fost de mai multe ori ministru sub președințiile lui Jacques Chirac și apoi a lui Nicolas Sarkozy. «A fost un spirit liber care a vrut întodeauna să gândească dreapta în nuanțe și în complexitatea ei» scrie actualul șef de stat, Emmanuel Macron, în omagiul adus fostului om politic.

Mândru de originile sale, fiu al unui refugiat armean sosit în Franța în 1919, Patrick Devedjian a fost un mare apărător al cauzei armenilor și în particular al recunoașterii genocidului comis împotriva acestora de turci în 1915.

Fostul ministru anunțase el însuși, pe Twitter, joi, că a fost testat pozitiv la Covid-19. Spitalizat într-un spital din epartamentul său, Devedjian se zicea «obosit dar stabilizat». In mesajul său de pe rețeau de socializare, el aducea și un vibrant omagiu medicilor și personalului medical mobilizați în combaterea epidemiei.

In vârstă de 75 de ani, Patrick Devedjian era căsătorit și tată a 4 copii.

 

 
Patrick Devedjian, fost ministru francez, a murit de coroavirus