Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Lupta cu coronavirus nu e decât la început» previne premierul Franței

edi.jpg

Premierul Frantei, Edouard Philippe, sâmbàtà 28 martie 2020.
Premierul Frantei, Edouard Philippe, sâmbàtà 28 martie 2020.
Sursa imaginii: 
Geoffroy Van Der Hasselt/Pool via REUTERS

Edouard Philippe, premierul Franței, și-a prevenit compatrioții : «In criza coronavirus, primele 15 zile din aprilie vor fi și mai grele decât ultimele 15 pe care le-am trăit». In fața presei și însoțit de ministrul francez al Sănătății, șeful guvernului de la Paris a dat detalii despre planul de acțiune al echipei sale în fața epidemiei de Covid-19. Actualemnte în Franța s-au înregistrat aproape 38.000 de oameni infectați, peste 17.000 pacienți sunt spitalizați iar mai bine de 2.600 au murit de coronavirus.

 

«Lupta cu coronavirusul nu face decât să înceapă» a prezis Edouard Philippe. 24 de ore după ce guvernul de la Paris a decis prelungirea perioadei de izolare cu încă două săptămâni, adică până pe 15 aprilie, premierul Franței, impreună cu ministrul sănătății, Olivier Véran, a reamintit cele două axe prioritare ale echipei sale. «Mărirea capacității serviciilor de reanimare și aplatizarea curbei de propagare a virusului și a cazurilor grave».

De partea sa, ministrul sănății, confruntat cu polemica privind lipsa de măști, în particular pentru personalul medical, a precizat că «Franța a comandat peste un miliard de măști. Acestea vor sosi în următoarele zile și săptămâni și vor fi destinate tuturor celor care nu sunt personal sanitar dar vor să se echipeze, să se protejeze și să se simtă în siguranță». In particular, s-a instaurat un pod aerian între Franța și China, principalul furnizor de măști al Franței dar și al altor state din lume. «Există pe plan mondial o adevărată cursă pentru a obține aceste măști» a mai precizat oficialul francez. Trebuie știut că în 2011, Franța avea un stoc de un miliard de măști. Nouă ani mai târziu, la începutul actualei epidemii de coronavirus, Parisul nu mai dispunea decât de 117 milioane de măști pentru o populație de 67 de milioane de persoane. Extrem de puține pentru cazuri de pandemie.

In privința clorochinei, Olivier Véran a recunoscut că acest medicament este «dătător de speranțe» dar datele biologice în privința sa sunt «prea insuficiente». Totodată însă el a reamintit că 13 proiecte de cercetare clinică pe bază de clorochină au fost déjà lansate în Franța dar și în alte țări din lume.

Franța își va mări de asemenea capacitățile de testare a populației. S-au comandat astfel 5 milioane de teste rapide care vor mări simțitor capacitățile de depistare. «Se vor face astfel 30.000 de teste suplimentare pe zi în aprilie, 60.000 în plus în luna mai și peste 100.000 pe zi în luna iunie. La acestea se vor adăuga 50.000 de teste clasice care vor fi realizate zilnic începând cu sfârșitul lui aprilie față de 12.000 actualmente».

In fața agravării continue a situației din Franța – a 5-a cea mai contaminată țară din lume – obiectivul guvernului este de a pune la dispoziți circa 14.000 de paturi de reanimare. Inaintea apariției epidemiei, existau doar 5.000 de astfel de paturi în Hexagon.

 
«Lupta cu coronavirus nu e decât la început» previne premierul Franței