Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franța: crește puternic numărul de morți, se intensifică și polemica privind lipsa de măști

avion_cargo_masti.jpg

La bordul acestui avion-cargo au sosit în Franta 8,5 milioane de màsti din China, 30 martie 2020
La bordul acestui avion-cargo au sosit în Franta 8,5 milioane de màsti din China, 30 martie 2020
Sursa imaginii: 
THOMAS PAUDELEUX / ECPAD / AFP

Franța a trecut de pragul celor 3.000 de morți de coronavirus. In ultimele 24 de ore s-au înregistrat 418 noi decese, un nou și trist record pentru o singură zi. In acest context, se amplifică și polemica privind lipsa de măști în Franța. Președintele Emmanuel Macron vizitează azi o fabrică de măști din vestul Franței. 

Uzina Kolmi-Hopen de lângă Angers este principalul producător de măști din Franța. Alte 3 firme franceze fabrică măști chirurgicale și de tip FFP2. Fabrica vizitată de șeful statului funcționează 24 de ore din 24 pentru a produce un maximum de materiale. DE la 15 milioane de măști pe luna actualmente, grație creșterii producției se va ajunge înaprilie la 40 de milioane de măști fabricate lunar în Franța. Personalul medical din spitalele și casele de bătrâni din Franța estimează însă la 40 de milioane pe săptămână nevoile lor în măști.

Pentru a face față penuriei, autoritățile de la Paris au comandat altor societăți din lume un miliard de măști. Astfel, s-a creat un pod aerian între Franța și China, principalul producător mondial de măști, iar luni au sosit în Hexagon la bordul unui avion-cargo peste 8,5 milioane de măști. O primă livrare avusese loc duminică, zi î care Franța a recepționat primele 5 milioane de măști de la Shanghai iar în zilele următoare sunt așteptate alte 13 milioane de măști, tot din China.

Pentru a pune capăt penuriei, pe termen scurt și mediu vor avea loc 56 de zboruri săptămânale între China și Franța.