Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritățile franceze cer firmelor care și-au pus salariații în șomaj tehnic să nu verse dividende acționarilor

lemaire.jpg

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, la o conferintà de presà în 25 martie 2020
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, la o conferintà de presà în 25 martie 2020
Sursa imaginii: 
Francois Mori/Pool via REUTERS

In fața epidemiei de coronavirus care afectează întreaga economiei franceză, Bruno Le Maire, ministrul Economiei, a cerut firmelor care recurg la măsuri de șomaj tehnic să nu verse dividende acționarilor lor. Trebuie știut că azi în Franța, salariații în șomaj tehnic – de la firme private sau publice - au o parte din salariu plătit de stat. Care este mai exact situația pe plan economic în Franța, la începutul acestei a treia săptămâni de izolare a populației?

Creșterea prețurilor în Franța a încetinit foarte mult în luna martie. Franța a înregistrat o inflație de doar 0,6% în această lună contra 1,4% în februarie. De notat totuși că modificarea prețurilor a variat mult. Astfel, produsele manufacturate sunt cele care au scăzut cel mai mult – din cauza imposibilității oamenilor de a mai ieși la cumpărături – în timp ce prețurile la alimente au crescut.

La nivel de firme, Bruno Le Maire, ministrul Economiei, a anunțat că 21.000 de societăți au recurs déjà la împrumuturi garantate de stat pentru a-și salva trezoreriile. In total, aproape 4 miliarde de euro au fost deblocate de bănci via acest dispozitiv destinat să salveze de la faliment firmele cele mai fragilizate de încetinirea sau chiar stoparea activității lor.

Reamintim că statul francez a anunțat că va garanta până la 300 de miliarde de euro – adică 15% din PIB-ul țării - împrumuturile bancare făcute de aceste societăți.