Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pierre Lellouche, fost ministru francez: Lumea întreagă descoperă o Americă egoistă, protecționistă și haotică

lellouche_photo.jpg

Pierre Lellouche, fost om politic si secretar de stat francez
Pierre Lellouche, fost om politic si secretar de stat francez
Sursa imaginii: 
RFI

Pierre Lellouche, fost secretar de stat la afaceri europene pe vremea președintelui conservator Nicolas Sarkozy și ex-președinte al Adunării parlamentare NATO, a dat un amplu interviu în paginile ziarului Le Figaro. Interviu în care comentează felul în care diversele state, începând cu Franța, gestionează criza provocată de epidemia de coronavirus.

Pierre Lellouche, fost politician de dreapta, avocat de meserie dar și expert în geopolitică și în particular în proliferare nucleară, chimică și bacteriologică, nu se sfiiește să critice aspru actuala guvernare pentru felul în care abordează epidemia de coronavirus. «Sub președințiile lui Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy, Franța făcuse stocuri strategice în caz de eventuală pandemie. Acestea au fost delapidate de François Hollande. Actualul guvern nu a profitat de răgazul de două luni între apariția epidemiei în China și sosirea ei în Franța pentru a reface stocurile de măști. Apoi, actualul guvern e vinovat de minciună de stat întrucât a afirmat că măștile nu folosesc la nimic. Suntem guvernați de amatori» spune Pierre Lellouche.

In continuarea interviului din Figaro, Lellouche, pro-atlantist și pro-american convins, constată că «spre deosebire de state precum Coreea de sud, Taiwan, Singapore sau China, Occidentul, inclusiv SUA, este complet depășit de evenimente. In lume, domnește acum legea «fiecare pentru sine»». In opinia fostului secretar de stat din vremea lui Sarkozy, «Uniunea europeană este în pericol de dizlocare. Dacă Europa ratează și punerea în comun a datoriilor diverselor state prin introducerea faimoaselor «coronabonds», atunci ne vom putea pune serios întrebări cu privire la viitorul Europei. După terminarea epidemiei, ar putea începe o perioadă de deconstrucție, de dezmembrare, poate chiar brutală, a Uniunii europene. Suntem deci într-un moment-cheie».

Intrebat despre alte consecințe geopolitice ale crizei, Pierre Lellouche e categoric : «Ceea ce trăim nu este o criză, este o catastrofă. Ea se va traduce printr-o redefinire în profunzime a raporturilor de forțe între diversele puteri. Din 1945 încoace, SUA asumau rolul de leadership mondial, aveau o viziune liberală și morală a relațiilor internaționale. Azi, aceleași State unite arată o imagine despre ele foarte diferită de generozitatea și implicarea internațională care însoțise planul Marshall. Lumea întreagă și europenii descoperă o Americă egoistă, protecționistă, haotică și fără rușine pe plan comercial. O Americă ce nu se mai interesează de Europa, ce-și ignoră și nu-și mai ajută aliații aflați în dificultate. Europa de partea ei, va ieși foarte slăbită din această criză. In fine, alianțe tradiționale precum NATO sau UE vor fi repuse în cauză de reintroducerea frontierelor naționale» prezice Pierre Lellouche.

In finalul interviului din Figaro, avocatul și geopoliticianul francez subliniază turul de forță al Chinei. «După ce a răspândit virusul în întreaga lume, China a reușit să se prezinte ca un model pentru restul planetei. Tara este déjà în poziție de forță întrucât dispune și de banii și de producția industrială necesară pentru a domina lumea. Mai ales având în fața ei o Europă și o Americă slăbite și supraîndatorate, adică la mâna primei mari crize financiare care va urma stopării economiilor lor din cauza epidemiei. Cu alte cuvinte, precum SUA în 1945, actuala pandemie planetară va juca rolul de accelerator al creșterii puterii chineze».

 
Pierre Lellouche, fost ministru francez: Lumea întreagă descoperă o Americă egoistă, protecționistă și haotică