Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Din „colecţia” de enormităţi şi fraze cinice pronunţate de preşedinţi…

În această perioadă de criză sanitară aproape în toate ţările au fost foarte importante intervenţiile şefilor de stat. În general, aceştia au cerut respectarea regulilor de „distanţare” socială şi i-au îndemnat pe compatrioţii lor la disciplină şi răbdare. Există însă şi excepţii cum ar fi preşedintele brazilian Jair Bolsonaro care dă sfaturi contrare color formulate de ministerul sănătăţii din propria sa ţară.

In materie de minimizare a pericolului reprezentat de pandemie Jair Bolsonaro poate fi declarat campion absolut. Din punctul său de vedere economia este mai importantă decît sănătatea, iar la un moment dar a pronunţat în cursul unui interviu televizat o frază memorabilă, o perlă în materie de cinism care suna cam aşa: „Sunt dezolat, unele persoane vor muri, asta e viaţa”. Cu totul flagrante sunt luările sale de poziţie, în total dezacord cu consemnele ministrului brazilian al sănătăţii care explică populaţiei de ce este important ca fiecare să rămînă o vreme acasă pentru a contracara circulaţia virusului. Twitter, fapt probabil fără precedent, a suprimat duminică 29 martie două mesaje de pe contul oficial al preşedintelui brazilian întrucît contravin recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar şi regulilor promovate de această reţea de socializare.

Covid-19 a mai fost întîmpinat cu neîncredere şi de alţi preşedinţi, de exemplu de cel american, Donald Trump, care şi-a schimbat însă ulterior, şi încă destul de repede, atitudinea. Într-o postură care a frizat inconştienţa şi ridicolul s-a aflat şi preşedintele mexican, Manuel Lopez Obrador.  În urmă cu vreo zece zile el arbora o amuletă în public ca pe o armă redutabilă împotriva virusului. Preşedintele mexican şi-a multiplicat intenţionat, într-o primă fază, ieşirile în public, contactele cu zeci şi zeci de oameni pentru a-i stimula pe mexicani să consume, să iasă la restaurante şi la spectacole, tot în ideea că economia este mai importantă decît protecţia sănătăţii publice. Pe 27 martie a intervenit însă la televiziune cerîndu-le mexicanilor să-şi limiteze deplasările şi să stea acasă.

Pe lista preşedinţilor care au făcut declaraţii aberante poate fi pus şi Alexander Lukaşenko, şeful statului belarus. „Beţi vodcă, mergeţi la saună şi munciţi cu spor” – este una din frazele antologice în acest context pronunţată de Lukaşenko la adresa concetăţenilor săi. Republica Belarus este şi unica ţară din Europa care nu a anulat meciurile cu public.

Virusul are din păcate o circulaţie planetară iar experienţa arată că mai devreme sau mai tîrziu el ajunge să se infiltreze peste tot. În acest moment în jur de 180 de ţări sunt afectat de coronavirus.