Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epidemia de coronavirus în Franța: premierul și ministrul sănătății, audiați de parlamentari

malade.jpg

Un bonav de coronavirus este urcat într-o salvare la Strasbourg, 28 martie 2020
Un bonav de coronavirus este urcat într-o salvare la Strasbourg, 28 martie 2020
Sursa imaginii: 
Christian Hartmann/Reuters

Franța a trecut de pragul simbolic al celor 3.500 de morți de coronavirus. De la declanșarea epidemiei și până aseară, 3.523 de francezi au murit de Covid-19. In ultimele 24 de ore au decedat 499 de oameni, adică un deces la fiecare trei minute, nou record pentru Franța. Si este vorba doar de decesele înregistrate în spitalele din țară, adică nu sunt luate în calcul și cele din casele de bătrâni. In această situație, șeful guvernului de la Paris va fi audiat de parlamentari astăzi. 

Premierul Franței Edouard Philippe și ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, vor fi audiați în această după-amiază de o comisie specializată din Parlament privind felul în care guvernul a gestionat epidemia de coronavirus. Această comisie a fost creată săptămâna trecută și va avea ca misiune să controleze săptămânal măsurile luate de executiv.

Președinții tuturor grupurilor politice sunt membri ai acestei misiuni iar întregul este condus de președintele Adunării naționale, Camera deputaților, un membru al partidului prezidențial, mișcare majoritară în parlamentul de la Paris. Mai mulți aleși speră ca această comisie să se doteze cu puterile unei comisii de anchetă. Alții cer un mai mare «echilibru democratic» precum numirea unui raportor venit din opoziție.

Pe plan medical, situația se înrăutățește în Ile-de-France, regiunea capitalei, unde s-au înregistrat în ultima zi o treime din decesele din toată țara.  Condiții în care două trenuri rapide TGV medicalizate, adică transformate în spitale pe roți, vor evacua astăzi pentru prima dată pacienți în reanimare din regiunea pariziană spre spitale din Bretania.