Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel, coronavirus: contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe

israel.jpeg

Conflict într-un cartier ultra-ortodox cu forţele de ordine care vor să impună măsurile de protecţie împotriva epidemiei.
Conflict într-un cartier ultra-ortodox cu forţele de ordine care vor să impună măsurile de protecţie împotriva epidemiei.
Image source: 
AFP

În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a tuturor persoanelor care vin din străinătate. O problemă deosebită o constituie însă comunităţile ultra-ortodoxe.

„Ultra-ortodocşii rămîn surzi la mesajele legate de prevenirea contaminării şi reprezintă o problemă pentru sănătatea publică” se arată într-un articol din Le Figaro semnat de Thierry Oberlé. Şeful guvernului israelian a interzis rugăciunile colective şi grupurile mai mari de două persoane. Recomandările oficiale privind combaterea epidemiei nu sunt însă respectate în cartierele şi localităţile unde trăiesc evreii ultra-ortodocşi, iar forţele de ordine, cînd vor să asigure respectarea măsurilor, sunt primite uneori cu pietre.

Sefii religioşi ultra-ortodocşi consideră că Tora, cartea sfîntă a evreilor, este mai puternică decît virusul şi capabilă să protejeze şi să salveze vieţi. Le Figaro citează însă surse oficiale în virtutea cărora jumătate dintre bolnavii trataţi în spitale, cu simptome de coronavirus, provin din comunitatea ultra-ortodoxă care reprezintă 10 la sută din populaţie. Citez din articolul semnat de Thierry Oberlé: „La Bnei Brak, un locuitor testat din trei este contaminat iar numărul bolnavilor s-a multiplicat cu opt în cîteva zile. Imagini provenind din acest oraş ultra-ortodox de 200 000 de locuitori din apropierea Tel-Aviv-ului au şocat opinia publică.”

Le Figaro mai evocă declaraţiile unor responsabili laici cerînd construirea unui zid de protecţie între aglomeraţia Bnei Brak şi alte cartiere, după „modelul celui care îi separă pe israelieni de palestinieni în Cisiordania.” În mai multe zone ale lumii, în această perioadă de criză sanitară, diverse comunităţi ultra-religioase se baricadează în spatele unui discurs comun de refuz al soluţiilor adoptate de comunitatea internaţională şi recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de fapt singurele soluţii de natură să protejeze şi să salveze vieţi.