Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Izolarea în Franța: cât va mai dura și cum se va termina

restaurant.jpg

Restaurantul Chartier, o "institutie" gastronomică a Parisului, este, ca toate restaurantele și barurile, închis pe perioada izolării
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Bilanțul epidemiei de coronavirus continuă să crească în Franța. In ultimele 24 de ore, peste 500 de bolnavi au murit de Covid-19 și alți peste 6.000 sunt în reanimare. In total, de la debutul crizei, au decedat peste 4.000 de pacienți. Asta cu toate că de mai bine de două săptămâni și pentru încă cel puțin alte două francezii sunt supuși unor reguli stricte de izolare. Cum, în ce fel, va ieși Franța din această situație de carantină generalizată, este o întrebare pe care autoritățile de la Paris încep să și-o pună.

In fața misiunii parlamentare de informare privind criza coronavirus, Edouard Philippe, premierul Franței, a evocat pentru prima oară faza post-izolare. Mai exact, șeful executivului de la Paris a estimat că ieșirea din perioada de izolare «probabil nu se va face deodată, peste tot și pentru toată lumea». Guvernul caută în acest moment cea mai bună strategie pentru a ieși din izolare dar rezultatul final va fi prezentat de abia peste câteva zile. Mai mulți specialiști recunosc că nu au criterii clare și nici precedente pe care să se poată baza pentru a decide care este cea mai bună metodă de ieșire din izolare.

Se prezintă astfel mai multe opțiuni: o ieșire pe categorii de vârstă, de exemplu mai întâi copii și tinerii, apoi adulții iar în final cei mai bătrâni. A doua opțiune ar fi o ieșire treptată pe regiuni, de exemplu mai întâi cele mai puțin afectate de epidemie și de abia după aceea cele mai contaminate. In fine, ieșirea din izolare ar trebuie să se facă în paralel cu practicarea masivă a testelor pentru a măsura gradul de contaminare al populației.

Oricare ar fi metoda aleasă pentru a ieși din faza de carantină, guvernul de la Paris reamintește că «această izolare este considerată de medici drept cea mai bună metodă pentru a limita propagarea noului virus».