Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: calendarul electoral, bulversat de izolarea impusă de epidemia de coronavirus

bureau-votedu-premier-municipales-strasbourg-15-2020_0_729_485.jpg

Sectie de votare la Strasbourg la primul tur al localelor, 15 martie 2020
Sectie de votare la Strasbourg la primul tur al localelor, 15 martie 2020
Sursa imaginii: 
AFP/Frederick Florin

Franța trăiește de mai bine de două săptămâni în regim de izolare : toate magazinele sunt închise cu excepția celor alimentare și a farmaciilor, cetățenii nu au voie să iasă pe stradă decât cu declarație pe proprie răspundere și pentru perioade foarte limitate (cumpărături, sport sau plimbare în jurul casei de unul singur, șamd). In fața incertitudinilor privind data ieșirii din această izolare, președintele Franței, Emmanuel Macron, se gândește și la modificarea calendarului electoral în contextul în care turul doi al localelor, inițial prevăzut pe 22 martie, a fost suspendat.

Calendarul electoral, mai exact turul doi al alegerilor locale, fusese perturbat de epidemia de coronavirus. Astfel, dacă turul întâi a avut loc pe 15 martie, executivul a fost nevoit să amâne pentru o dată ulterioară turul doi, programat inițial în 22 martie.

Imediat după amânare și impunerea izolării în Franța, guvernanți mizau pe data de 21 iunie pentru a organiza acest al doilea tur al municipalelor. Scenariul pare însă că este acum altul, ne informează ziarul Le Figaro care citează surse apropiate palatului Elysée. Președintele Emmanuel Macron ar fi evocat în Consiliul de miniștri de miercuri ipoteza unui tur doi în octombrie. Idea ar urma să fie discutată azi în cursul unui dejun pe care Macron îl organizează la Elysée cu președinți Camerei deputaților și Senatului francez. In paralel, premierul Edouard Philippe va aborda acest subiect cu liderii partidelor din opoziție. Subiectul amânării până la toamnă este extrem de sensibil întrucât dacă se va confirma, el va cere și o serie de modificări instituționale.