Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus Franța: continuă transferurile de bolnavi la bordul trenurilor, avioanelor și elicopterelor

phiippe.png

Edouard Philippe, premierul Frantei, joi 2 aprilie 2020, pe canalul de televiziune TF1
Edouard Philippe, premierul Frantei, joi 2 aprilie 2020, pe canalul de televiziune TF1

In Franța, peste 4.500 de persoane au murit de coronavirus de la începutul epidemiei. In plus, pentru prima dată, autoritățile de la Paris au anunțat și morții înregistrați în azilele de bătrâni: aproape 900 de decese. E vorba însă de date foarte parțiale, miile de azile și case de bătrâni din Franța nefiind centralizate. De exemplu, în bilanțul evocat nu sunt luați în calcul cei decedați în zona Parisului, cea mai densă din Franța. In acest context, premierul Franței Edouard Philippe, a dat aseară un lung interviu canalului TF1 în cursul căruia a răspuns întrebărilor experților, medicilor dar și telespectatorilor.

In linii mari, Edouard Philippe nu a spus mari noutăți față de ceea ce declarase cu 24 de ore înainte în fața unei comisii parlamentare. Joi seara, premierul Franței a aprofundat mai degrabă subiectele rămase neclare și din nou a apărat strategia guvenului său în combaterea epidemiei de coronavirus.

Astfel, în contextul în care azi o parte din elevii francezi intră în vacanța de Paște, Edouard Philippe a insistat pe faptul că nu se va tolera nicio plecare în vacanță, adică o părăsire a domiciliui. «Izolarea este esențială pentru stoparea virusului și rămasul acasă este singurul mijloc de a permite personalului medical să țină piept apogeului epidemiei care se va înregistra în Franța în aceste zile» a insistat premierul. El a promis că pe șosele și în orașe se vor multiplica și înăspri controlalele de poliție.

De asemenea Edouard Philippe a lăsat să se înțeleagă că o prelungire a perioadei de izolare impusă francezilor, deocamdată până pe 15 aprilie, s-ar putea decide în următoarele zile.

In fine, în interviul de pe TF1, șeful executivului francez a repetat ceea ce știam déjà de miercuri apropo de ieșirea din perioada de carantină. «Ea se va face treptat, deci nu pentru toată lumea deodată. Se va face de o manieră progresivă, de exemplu pe regiuni sau pe categorii de vârstă» a spus Philippe.

De notat că de câteva zile încoace, premierul Franței intervine foarte regulat în presă pentru a vorbi despre epidemia de coronavirus și consecințele sale în Franța.

De o săptămână încoace, zeci de bolnavi în reanimare au fost transferați din marele est al Franței și din regiunea Ile-de-France, cea a capitalei, spre alte zone franceze mai puțin afectate de epidemie. Transferurile s-au făcut de cele mai multe ori la bordul unor trenuri rapide TGV medicalizate, transformate în spitale pe șine, dar și la bordul unor autocare, avioane și elicoptere speciale. «La sfârșitul acestui week-end vom fi transferat în total circa 550 de pacienți venrilați și intubați» a reamintit Edouard Philippe. «E o adevărată reușită logistică» a estimat premierul Franței.

De notat că estul Franței a putut conta și pe solidaritatea transfrontalieră. Astfel, mai mulți bolnavi francezi în reanimare au putut fi transferați din Alsacia spre Germania și Elveția.