Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța introduce declarația pe propria răspundere în format electronic

attestation-deplacement-derogatoire-numerique.jpg

Noua declaratie pe propria ràspundere, în format electronic, nu poate fi descàrcatà decât pe site-ul ministerului francez de interne
Noua declaratie pe propria ràspundere, în format electronic, nu poate fi descàrcatà decât pe site-ul ministerului francez de interne

In cadrul măsurilor de izolare la care sunt supuși francezii de trei săptămâni pentru a lmitat propagarea coronavirusului, autoritățile de la Paris au întrodus începând de azi un nou dispozitiv de control. E vorba de o nouă declarație pe propria răspundere în versiune digitală, on-line, de descărcat exclusiv de pe site-ul ministerului de interne.

Incepând de azi, francezii au la dispoziție o versiune electronică a declarației pe propria răspundere. Ea oferă o alternativă versiunii imprimate, valbilă de trei săptămâni, de când a intrat în vigoare carantina. Noul document este mai eficient contra fraudei întrucât generează automat ora creeării sale, în Franța fiind obligatorie și trecerea orei ieșirii din casă pe document.

Din spusele autorităților dar și a unor specialiști în informatică, dispozitivul protejează datele personaleîntrucât acestea – numele, data nașterii, adresa, motivul ieșirii - sunt stocate doar pe suportul respectiv – telefon, calculator sau tabletă – nu și pe serverele ministerului de interne de unde a fost descărcat în prealabil documentul necompletat.

Odată validate datele, se generează automat un fișier PDF pe care apar aceste date și un Q/R cod. In caz de control de poliție, e suficient să prezinți acest document pe ecran. Forțele de ordine îl scanează fără a atinge aparatul.

Documentul sub formă imprimată rămâne valabil mai departe chiar dacă se estimează că 80% dintre francezi au un telefon inteligent.