Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: numărul de morți de coronavirus crește din nou semnificativ, țara riscă cea mai gravă recesiune postbelică

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In Franța, populația intră azi în a 4-a săptămână de izolare. Tara înregistrează aproape 9.000 de decese de la începutul epidemiei de coronavirus. Ameliorarea constată duminică nu s-a confirmat ieri. După cifrele încurajatoare din week-end și de ieri, azi curba morților în 24 de ore a crescut din nou semnificativ. Peste 800 au fost înregistrați în spitale și casele de bătrâni, un nou record de la debutul epidemiei. Totuși, numărul celor admiși în terapie intensivă continuă să scadă, un semn bun estimează specialiștii. In acest context, autoritățile de la Paris au anunțat un vast plan de depistare a bolnavilor. 

Olivier Véran, ministrul francez al sănătății, a anunțat lansarea unui vast plan de depistare, plan destinat cu prioritate persoanelor fragile, în particular celor din casele de bătrâni. «Această operațiune ne va permite să regrupăm cazurile pozitive la Covid-19 și să luăm măsurile necesare pentru personalul din aceste azile de bătrâni» a spus oficialul francez. Trebuie precizat că un rezident din 4 dintr-o casă de bătrâni este contaminat cu coronavirus.

Comentând cifrele zilei privind decesele și bolnavii adminși în reanimare – primele, în creștere, cele din urmă în scădere – Olivier Véran a prevenit că eforturile de izolare trebuie continuate. «Suntem departe de a fi terminat. Ascensiunea epidemică nu e gata, suntem încă în faza de agravare a epidemiei».

In fine, guvernul de la Paris se pregătește să anunțe o foarte probabilă a doua prelungire a perioadei de carantină. Pentru moment, francezii sunt obligați să stea în izolare încă o săptămână, adică până pe 15 aprilie. Data riscă să fie prelungită până la începutul-mijlocul lui mai, prezic mai mulți comentatori. «Izolarea va dura atâta vreme cât va fi nevoie» a spus de partea sa în această dimineață Olivier Véran.

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, a schițat perspective negre pentru economia Franței. «Vom înregistra o recesiune, probabil sub -2,2%, adică cea mai proastă cifră de după al doilea război mondial, moment în care țara era în ruine» a avertizat Le Maire. «Criza va face pagube considerabile» a mai spus ministrul francez, pledând pentru creearea unui fond de solidaritate european pentru a susține economiile celor 27.