
Special Paris
Analist francez: «Criza provocată de coronavirus este prima a lumii post-americane»
default.png

In interviul pe care l-a acordat confratelui nostru Marc Semo de la Le Monde, Thomas Gomart consideră de la bun început că «politica internațională este înainte de toate un raport de forțe și de abia după aceea o dezbatere de idei.»
Intrebat care sunt câștigătorii și care sunt perdanții acestei crize provocată de epidemia de coronavirus, directorul IFRI notează că «autoritățile chineze se mobilizează din răsputeri ca să demonstreze că țara lor, China, este marea câștigătoare. Asta ca să-și justifice modelul politic, nu doar pe plan intern dar și pe plan extern. Discursul lor a devenit caricatural chiar dacă chinezii au fost eficienți în aplicarea carantinei după ce s-au bâlbâit la începutul crizei. Din acest punct de vedere, Europa și SUA par să fie în mare dificultate. Cu toate acestea, e greu de spus cine va ieși câștigător în cele din urmă pentru că e posibil ca să apară noi focare în China și mai ales, e greu de spus din cauza opacității datelor referitoare la numărul real de morți » estimează Thomas Gomart.
In privința destinului Europei, analistul și istoricul francez remarcă faptul că «Europa a dat dovadă, cel puțin la începutul crizei, de lipsă de solidaritate vizavi de Italia și Spania, țările cele mai atinse de epidemie. Resentimentele acestor două state se vor exprima mai devreme sau mai târziu. Această lipsă de solidaritate a fost imediat exploatată de China și Rusia. Marele pericol pentru Uniunea europeană este ca și acum să răspundă fără o coordonare prealabilă. Piețele bursiere au văzut foarte bine această absență de unanimitate la ultimul Consiliu european deci ne putem aștepta la mișcări speculative mai mari decât cele observate în 2010. Europenii pot ieși din acastă criză sărăciți, dezuniți și și mai dubitativi cu privire la participarea lor la afacerile mondiale» avertizează directorul IFRI în interviul din Le Monde.
Nici America nu iese mai bine din analiza lui Thomas Gomart. Acesta e de părere că «criza coronavirus este prima a unei lumi post-americane. Absența compleă de leadership american este inedită. In niciun moment Donald Trump nu a încercat să suscite o coordonare mondială, merge până în pânzele albe cu unilateralismul lui. In aceste condiții, viitorul multilateralismului va depinde de atitudinea SUA dar și a Chinei. Aceasta din urmă preia încet-încet controlul sistemului onusian: s-a văzut cum a influențat Organizația mondială a sănătății la începutul epidemiei și cum a fost ales un biologist chinez în fruntea FAO (Fondul ONU pentru alimentație și agricultură)» conchide Thomas Gomart interviul acordat lui Marc Semo în paginile lui Le Monde.