Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Institutul de statistică Franța: Virusul va reprezenta o undă de șoc mai puternică decât criza economică din 2008

place_de_letoile_din_paris_gol_din_cauza_carantinei_4_aprilie_2020._.jpg

Place de l'Etoile din Paris, gol din cauza carantinei, 4 aprilie 2020.
Place de l'Etoile din Paris, gol din cauza carantinei, 4 aprilie 2020.
Image source: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Epidemia de coronavirus va cântări greu asupra economiei franceze, avertizează Institutul Național de Statistică din Franța. Unda de șoc va fi mult mai importantă decât cea declanșată de criza economică din 2008, confirmă statisticienii francezi.

În timp ce Franța se află în a 4-a săptămână de carantină, statisticile macroeconomice ies la suprafață.

Datele au fost culese greoi într-o lună total atipică dar chiar și așa Institutul Național de Statistică și de Studii Economice menține joi estimarea dată pe 26 martie: o scădere cu 3% a Produsului Intern Brut pentru fiecare lună de carantină.  

 

De partea sa, Banca Franței anunța miercuri că PIB-ul a scăzut cu 6 % în primul trimestru, semnând intrarea oficială a țării în recesiune. 

 

Scăderea activității a fost măsurată de INSEE în domenii care contrastează în acest moment. 

 

Hoteluri și restaurante oprite complet în timp ce industria este lovită de mai multe fenomene: mâna de lucru este indisponibilă din cauza preocupărilor sanitare ori pentru că majoritatea salariaților sunt nevoiți să stea acasă cu copiii în această perioadă, apoi sunt dificultățile de aprovizionare pe fondul reluării progresive a activității în China în condițiile în care transporturile aeriene nu mai au loc iar la finalul acestui lanț nu mai există o cerere.

 

Astfel că activitatea industrială este în scădere cu 44 % în medie.

 

Execepția notabilă este sectorul agroalimentar. El cunoaște o activitate cvasi-normală iar la polul opus se află sectorul auto, cel de îmbrăcăminte ori electronice, care au scăzut puternic, la fel de bine precum și consumul de carburant.

 

De notat că pentru prima dată Institutul de Statistică a realizat cercetarea utilizând date ce au rezultat din plățile făcute cu cardul bancar pentru a putea realiza o statistică privitoare la consumul menajer.

 

Care este scenariul pentru săptămânile ce vin?

 

«Totul depinde de condițiile sanitare și epidemiologice căci ele condiționează datele și modalitățile de ieșire din carantină», este de părere Julien Pouget, unul dintre responsabilii Insee. Dar, indiferent când va avea loc ieșirea din carantină, este puțin probabil că activitatea economică să fie reluată imediat, deoarece va fi o reîntoarcere progresivă, cel mai probabil.

 

În plus, cu cât carantina va fi prelungită, anumite sectoare vor fi destabilizate și vor trebui să se reorganizeze pentru a putea reveni la un nivel normal de activitate.

 

Efectele crizei actuale asupra locurilor de muncă sunt deocamdată imposibil de măsurat, INSEE amintește că un sfert din salariații din privat se află în șomaj parțial, aproximativ 7 milioane de persoane. O cifră nemaiîntâlnită până acum iar, cel mai probabil, ea va continua să crească.