Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul Primăriei Parisului pentru ieșirea din carantină: depistarea masivă a locuitorilor și certificate de imunitate

anne_hidalgo.jpg

Anne Hidalgo, primàrita socialistà a Parisului, în timpul campaniei electorale pentru localele din martie
Anne Hidalgo, primàrita socialistà a Parisului, în timpul campaniei electorale pentru localele din martie
Sursa imaginii: 
Martin BUREAU / AFP

Intr-o scrisoare adresată premierului francez Edouard Philippe și dezvăluită de ziarul Le Monde, Anne Hidalgo, primărița socialistă a Parisului face zece propuneri în perspectiva ieșirii din izolare. Care sunt aceste propuneri?

Cum se poate evita un al doilea val de contaminări la Paris, una dintre cele mai afectate metropole de epidemia de coronavirus, odată ce locuitorii vor avea voie din nou să circule liber? E o întrebare importantă pe care și-o pun tot mai mulți aleși pe culoarele primăriei Parisului.

Anne Hidalgo, prima dintre acești aleși, pleacă de la ipoteza, fără îndoială corectă, că «în lipsa materialelor de protecție suficiente, contaminările au continuat la Paris și după impunerea măsurilor de izolare, în particular în structurile economice care au rămas active. Astfel, numeroase persoane pozitive au venit acasă contaminându-și anturajul, lucru care a menținut coronavirusul la un nivel ridicat în rândul populației pariziene și după intrarea în carantină.»

În aceste condiții, primărița Parisului propune mai întâi o testare masivă a locuitorilor capitalei franceze. Măsura este indispensabilă pentru a evalua impactul măsurilor de izolare impuse déjà de aproape 4 săptămâni.

De asemenea, Anne Hidalgo dorește depistarea persoanelor zise «prioritare» sau «cu risc» precum bătrânii din cămine, dar și cei fără domiciliu și toxicomanii. Pe lista celor pe care Hidalgo ar mai vrea să-i testeze sistematic sunt «tinerii parizieni, de la creșă până la liceu, dar și pe agenții serviciilor publice ale capitalei.»

Persoanele infectate ar urma să fie puse în carantină pentru a aplica principiul separării fizice între persoanele sănătoase, cele care așteaptă să fie depistate și cele testate pozitiv. «Persoanele atinse de Covid-19 nu ar fi nevoite să fie spitalizate ci doar cazate în hoteluri sau situri special amenajate.»

O altă măsură preconizată de Primăria Parisului: instaurarea unui certificat de imunitate, eliberat de un medic și care ar permite oricărei persoane imunizate să nu mai fie supusă carantinei sau altor măsuri de protecție.

În fine, Anne Hidalgo vrea să-i pregătească pe parizieni să trăiască mult vreme cu masca pe față și dezinfectant la îndemână. Aceste produse ar putea fi de găsit la intrarea în anumite stații de metrou sau în locuri foarte frecventate de marele public.

Singura incertitudine rămâne impunerea sau nu a măștii pentru toată lumea. Primăria Parisului așteaptă consemne clare din partea statului la acest capitol. Într-adevăr, mai multe municipalități din Franța au decis, unilateral, să le impună masca locuitorilor. Guvernul francez a anulat însă aceste decizii locale pe motiv că locuitorii din aceste orașe ar subînțelege, greșit, că nu mai sunt obligați să respecte carantina câtă vreme poartă masca pe față.

 
Planul Primăriei Parisului pentru ieșirea din carantină: depistarea masivă a locuitorilor și certificate de imunitate