Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


America latină sub ameninţarea coronavirusului, Brazilia riscă o hecatombă

Carantina la Sao Paulo, Brazilia

America latină începe să fie tot mai afectată de epidemia de coronavirus. Argentina decide să introducă un impozit pe marile averi pentru a face faţă epidemiei. În Peru o mamă contaminată a dat naştere unui copil contaminat şi el, este al doilea caz de acest gen în lume.

Coronavirusul a circulat pînă acum mai ales dinspre est spre vest, dinspre China spre Iran, spre Egipt şi spre Europa.  Situaţia s-a agravat, în Europa, tot treptat, întîi a fost lovită Italia, apoi Franţa, Spania, Marea Britanie. Virusul a trecut în Statele Unite unde face în prezent ravagii, dar a coboarît şi spre America latină.

Cele mai multe cazuri, pe continentul sud-american, sunt înregistrate în Brazilia, şi mulţi specialişti se tem că epidemia va provoca o hecatombă în această ţară de 210 milioane de locuitori. Autorităţilor li se reproşează de altfel că ascund datele reale ale contaminării, şi că numărul de persoane contaminate ar fi de 15 ori mai mare. Cifrele oficiale sunt, deocamdată, de peste 1700 de morţi şi de peste 300 000 de persoane contaminate. Capacitatea de testare este foarte mică în Brazilia, cam 300 de persoane dintr-un milion. În Chile situaţia este ceva mai bună, sunt testate cam 5000 de persoane dintr-un milion, comparabil cu ceea ce se întîmplă în Franţa.

O situaţie ieşită de sub control este semnalată în Ecuador, de unde au fost difuzate imagini teribile, cu oameni morţi abandonaţi pe străzi la Guayaquil, al doilea oraş ca mărime al ţării. Fragil pe plan economic, marcat de multe crize sociale, de trafic de droguri şi de violenţe, tot acest spaţiu care se întinde de la frontiera cu Statele Unite pînă la Țara de foc apare foarte fragmentat pe plan politic. Comunitatea internaţională se pregăteşte să ajute în prezent în special Africa şi nu a acordat prioritate Americii latine.

În Mexic, Brazilia sau Nicaragua preşedinţii minimalizeză pericolul pentru a salva economia. Mai multe ţări au adoptat însă măsuri stricte, şi-au închis frontierele, au declarat carantina, au amînat diverse scrutinuri. Este cazul în Venezuela, Argentina, Chile. Cuba comunistă profită însă de ocazie pentru gesticulaţii ideologice şi mediatice trimiţînd medici în numeroase ţări, printre care Italia.