Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Școala reîncepe în Franța pe 11 mai dar nu pentru toți elevii

ecole.jpg

Dezinfectarea unei scoli din Cannes, 10 aprilie 2020
Dezinfectarea unei scoli din Cannes, 10 aprilie 2020
Image source: 
Valérie Hache/AFP

In Franța, epidemia de Covid-19 a ucis déjà aproape 21.000 de persoane. Totuși, presiunea asupra spitalelor și în particular a serviciilor de reanimare, continuă să slăbească. Cu alte cuvinte, se confirmă, pentru a 10-a zi consecutiv, diminuarea numărului de pacienți noi internați în terapie intesivă. In aceste condiții, guvernul de la Paris se pregătește pentru data de 11 mai să relaxeze măsurile de izolare impuse francezior de mai bine de 5 săptămâni. Cum vor reîncepe școala elevii din Franța?

Revenirea elevilor francezi pe băncile școlilor se va face începând cu 11 mai dar foarte treptat, «cu multă suplețe», a insistat ministrul Educației naționale. In timpul audierii sale în fața parlamentarilor de la Paris, Jean-Michel Blanquer a explicat că reluarea cursurilor se va face în trei etape întinse pe o perioadă de trei săptămâni, pentru a evita riscurile de propagare a epidemiei de coronavirus.

Primii care se vor întoarce la școală vor fi preșcolarii mari – copii între 5 și 6 ani – și cei din primele două clase de școală primară. In a doua săptămână vor reîncepe școala elevii de a 6-a și cei de liceu cu excepția clasei a 10-a. In fine, în a treia săptămână, adică începând cu 25 mai, toți ceilalți elevi vor reveni la școală. De notat că nicio clasă nu va trebui să depășească 15 elevi la reluarea cursurilor, o adevărată bătaie de cap pentru toate școlile știut fiind că clasele din Franța numără în general 30, ba chiar și 35 de elevi, mai ales în clasele mari.

Intrebat cum se va rezolva această complexă ecuație, ministrul Educației spune că «elevul se va regăsi într-una din următoarele 4 situații : fie la școală, într-o jumătate de clasă, fie va lucra de la distanță, fie își va revizui cursurile într-o sală a școlii dacă aceasta dispune de spațiu suficient, fie va practica o activitate sportivă dacă în comuna în care se află se poate face acest lucru în mod organizat».

In fine, înainte de reluarea școlii se va instaura un «protocol sanitar» bazat fie pe teste, fie pe impunerea măștilor. Când condițiile sanitare nu sunt respectate, școala nu-și va redeschide porțile. La fel, în funcție de regiunile franceze, se va putea decide local menținerea actualelor măsuri de izolare, adică închiderea școlilor.

Planul național de relaxare a acestor măsuri drastice impuse în 17 martie va fi prezentat de premierul Edouard Philippe de abia la sfârșitul lui aprilie.

 
Școala reîncepe în Franța pe 11 mai, dar nu deodată pentru toți elevii