Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Măștile, din nou de vânzare în farmaciile din Franța

masti.jpg

Croitorese din Cannes fabricà màsti zise "pentru marele public", 8 aprilie 2020
Croitorese din Cannes fabricà màsti zise "pentru marele public", 8 aprilie 2020
Image source: 
REUTERS/Eric Gaillard

De mai bine de o lună, mai exact din 3 martie, măștile – chirurgicale, FFP2, etc. – din Franța erau rechiziționate de stat. In previziunea relaxării, pe 11 mai, a măsurilor luate pentru a combate epidemia de coronavirus, guvernul de la Paris autorizează din nou, începând de azi, vânzarea măștilor în farmacii. Se găsesc însă aceste produse atât de ușor?

Codul sănătății publice din Franța fixează lista produselor pe care farmaciștii le pot vinde în magazinele lor. Din 3 martie, o ordonanță publicată în Jurnalul oficial interzicea comercializarea măștilor sanitare în farmacii. Toate au fost atunci rechiziționate de stat pentru a face față epidemiei de coronavirus. O lună și jumătate mai târziu, restricția a fost ridicată. Incepând de acum, cele circa 22.000 de farmacii din Franța pot din nou să vândă măști zise «pentru marele public», adică neprofesioniste. Dacă, evident, le și au în stoc…

Autorizația publicată acum precizează că farmaciștii vor putea vinde «doar măști ne-sanitare, fabricate în Franța conform unui proces industrial și răspunzând unor indicații tehnice aplicabile». Aceste măști industriale, zise și «alternative», există în două modele, unul se spală, celalălt e de unică folosință, și sunt din pânză. Nici vorbă însă ca francezii să aibă acces la măștile chirurgicale sau FFP2, modele care încă nu sunt suficiente pentru personalul medical deci cu atât mai puțin pentru marele public.

Faptul că farmaciștii le pot vinde nu înseamnă că le și au în magazie. De abia de acum încolo ei pot comanda la angrosiști aceste produse care vor costa undeva între 2 și 5 euro bucata. Modelele utilizabile și de 50 de ori vor costa însă mai scump, între 10 și 15 euro. Prețurile finale vor face însă probabil obiectul unei ordonanțe din partea puterilor publice pentru a evita specula. De asemenea se studiază posibilitatea ca persoanelor precare, sărace, să li se ofere gratuit aceste măști.

E de notat că relaxarea măsurilor impuse francezilor va începe luni 11 mai. In acel moment, masca pe față va fi obligatorie, cel puțin în transporturile publice – metrouri, trenuri, autobuze dar și avioane. Cel mai probabl însă, ținând cont de avizul în acest sens al Consiliuui științific, masca va deveni atunci obligatorie în mai toate locurile publice precum școli, licee sau universități. Cu condiția ca să existe pe piață suficiente măști dar și clienți dispuși să ducă mâna la buzunar.

Coronavirus: Măștile, din nou de vânzare în farmaciile din Franța