Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Se redeschide șantierul de la catedrala Notre Dame

pe_fatada_sudica_a_catedralei_Notre_Dame_se_poate_observa_schela_care_trebuie_demontata.jpg

Pe fatada sudica a catedralei Notre Dame se poate observa schela care trebuie demontatà.
Pe fatada sudica a catedralei Notre Dame se poate observa schela care trebuie demontatà.
Image source: 
Vasile Damian

Edificiul a fost afectat de un puternic incendiu în urmă cu un an. Lucrările au fost sistate pe 17 martie, când a fost instituită carantina pentru a se evita propagarea coronavirusului.

O primă echipă de arhitecți a început astăzi munca pe șantier. Aceasta trebuie să pregătească deschiderea șantierului pentru primii 50 de muncitori care vor începe lucrările pe data de 5 mai.

Lucrările sunt reluate progresiv. Toată lumea începe la o dată diferită deoarece echipa completă numără 170 de muncitori iar dacă încep toți în același timp nu pot fi respectate recomandările de distanțare socială cerute de autoritățile franceze pentru a se limita propagarea coronavirusului.

La finele lui martie, 93% din șantierele de construcții erau oprite în Franța, din cauza carantinei.

Un hotel din apropierea catedralei oferă camere de dormit lucrătorilor de pe șantier care doresc să evite trasee suplimentare  și astfel un risc de contaminare cu coronavirus.

Așadar, 50 de lucători pot reveni pe șantier, în primă fază, comparativ cu 170 câți lucrează aici în mod normal. Această echipă se va ocupa de decontaminarea cu plumb a catedralei – lucrările erau în curs în momentul în care a fost instaurată carantina.

Henri Chalet conduce din 2014 impresionantul cor de la catedrala Notre Dame iar pentru el reluarea lucrărilor reprezintă o speranță – aceea că la cinci ani după incendiul care a afectat catedrala,  pe 15 aprilie 2024, va putea susține aici un concert simbolic.

Președintele Emmanuel Macron este cel care a invocat acest termen de 5 ani în care se vor putea reconstrui părțile afectate – un termen în care nu cred mulți specialiști în arhitectură.

La finele lui martie uma să înceapă demontarea schelei care, în momentul izbucnirii incendiului, se afla deasupra acoperișului pentru a ajuta la lucrările de reparații și de curățare. 

În flăcări, schela a fost deformată și este instabilă iar o eventuală prăbușire a ei ar produce pagube importante. Schela înseamnă zeci de mii de tuburi care cântaresc 250 de tone. De altfel, mulți specialiști susțin că de abia după ce va fi demontată această schelă complet,  se va putea spune că Notre-Dame este în afara oricărui pericol. Sabia lui Damocles ce se află deasupra catedralei, am putea spune.

Motiv pentru care, operațiunea de demontare este extrem de, complexă, periculoasă în același timp și necesita construirea unei alte schele deasupra pentru a permite specialiștilor să se agațe de ea pentru a o putea demonta pe prima, cea deformată de incendiu, 

Timpul estimativ pentru demontarea vechii schele este de patru luni. 

În această perioadă se va decide  ce se va face cu fleșa dispărută în flăcări – dacă va fi reconstruită una identică ori dacă se va recurge la ceea ce își dorea președintele Emmanuel Macron, în primele momente de după incendiu, să fie găsit un răspuns arhitectural  ”contemporan”. Notre Dame reprezintă un patrimoniu istoric, arhitectural și spiritual de o valoare universală excepțională.

Catedrala este înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1991, împreună cu podurile care traversează Sena și duc spre acest edificiu impresionant, dar la fel de bine și cu cheiurile Senei. Face parte din patrimoniul mondial și nu doar francez, atenționau responsabilii UNESCO care, vor avea un cuvânt de spus atunci când se va decide spre exemplu, dacă la refacerea șarpantei se va folosi așa cum a fost cazul în momentul construcției, o cantitate impresionată de lemn de stejar.

Cu o impresionantă arhitectură gotică, cu o boltă ce conținea noi alemente arhitecturale ce erau utilizate în premieră, construcția catedralei a început în 1160 și s-a încehait două secole mai târziu.